Prostreno.cz

Potraviny podporující cirkulaci krve

Správná cirkulace krve v těle je zásadní pro zdraví orgánů, svalů a tkání. Jak a čím ji podpořit? Do svého jídelníčku zařaďte nejen červenou řepu.

Správný krevní oběh v těle svědčí o dobrém zdraví. Podle Clevelandské kliniky v Ohiu pumpuje tělesný oběhový systém (nebo kardiovaskulární systém) krev ze srdce do plic, aby získal kyslík. Srdce posílá okysličenou krev tepnami do zbytku těla. Žíly pak přenášejí krev chudou na kyslík zpět do srdce. Tento systém je rozhodující pro zdraví orgánů, svalů a tkání. Pokud mu chcete pomoci, zkuste se každý týden věnovat fyzické aktivitě (alespoň 150 minut), najděte způsoby, jak se zbavit stresu, přestaňte kouřit, hlídejte si krevní tlak a hladiny cholesterolu, a nakonec jezte zdravou stravu.

Barevné ovoce a zelenina

Konzumujte potraviny, jako je granátové jablko, tmavé hroznové víno, červená řepa, tuřín, cibule, skořice, červené kajenské papriky a špenát. Pomáhají při tvorbě nové krve a zlepšují její průtok. Jmenovitě granátové jablko je bohaté na polyfenolové antioxidanty a dusičnany, což jsou silné vazodilatátory užitečné při okysličování svalové tkáně. A taková skořice zlepšuje dilataci krevních cév a průtok krve v koronární tepně, která zásobuje srdce krví (1).

Citrusové plody

Mezi jídlo, jež podporuje cirkulaci krve, také patří citrusové plody, tedy pomeranče, citrony, mandarinky a grapefruity. Jsou plné antioxidantů a flavonoidů (2), takže snižují zánět, krevní tlak a ztuhlost v tepnách a zároveň zlepšují průtok krve a produkci oxidu dusnatého.

Mandle, ořechy a hořká čokoláda

Tápete, co ke svačině? Každý den jezte pět syrových mandlí, jeden vlašský ořech a kousek hořké čokolády. Zatímco mandle mají antioxidanty, které zvyšují krevní zásobení tím, že rozšiřují krevní cévy (3), vlašské ořechy nabízejí kyselinu alfa-lipoovou a vitamin E. Obojí stimuluje oxid dusnatý. Hořká čokoláda je na druhé straně bohatým zdrojem flavonoidů a má antioxidační vlastnosti.

Maso a obiloviny

Abyste zlepšili produkci červených krvinek, zaměřte se i na příjem potravin s dostatkem železa (4). K nejvýznamnějším zdrojům tohoto základního minerálu se řadí především hovězí maso, jehněčí maso a vnitřnosti – játra. Z rostlinných zdrojů jsou to obiloviny, luštěniny, listová zelenina, zelené potraviny či sušené houby.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7885002/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10451236/, (3) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S000291652201125X, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8669346/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat