Prostreno.cz

Zajímavá pozitiva pranýřované bílé rýže

Mnoho lidí vnímá bílou rýži jako podřadnou, což je dáno její špatnou pověstí. Opravdu ale nemá absolutně žádné živiny a nabízí jen prázdné kalorie? A jak je to s její stravitelností?

Hnědá, divoká, černá, červená, natural… Mezi těmito propagovanými zdravými druhy rýže je ta bílá něco jako „chudá příbuzná“. Běžně se uvádí, že má vysoký glykemický index, velmi chabou nutriční hodnotu, a navíc se po ní i tloustne. Vypadá to, že jakákoli pozitiva bychom tu hledali marně, ale stačí se jen lépe podívat.

Sonda do hlubin odsuzované potraviny

„Bílá rýže obsahuje mnoho klíčových mikroživin, a to včetně fosforu a hořčíku. Obě tyto látky hrají roli při syntéze DNA a metabolizaci energie,“ překvapuje hned ze startu newyorská registrovaná dietoložka Laura Iu (1). Podle ní lze z každé porce načerpat i vitaminy skupiny B. Ty zase podporují nervovou soustavu, přičemž bývají velmi užitečné při poruchách spánku, únavě, podrážděnosti, anémii a dermatitidě (2).

Energie? Máte ji na lžičce

Ať už se o uvedené příloze říká cokoli, pravdou zůstává, že díky podílu sacharidů platí za výborný zdroj energie, která pohání biologické procesy v těle. Další výhodou je nenáročnost pro trávicí systém. Pořád totiž platí, že bledá rýže je jedním z vůbec nejlépe stravitelných jídel. „Ve srovnání s jinými obilovinami nebo rostlinnými potravinami je zde výrazně nižší množství vlákniny, proto je tento druh rýže pro žaludek šetrnější,“ upozorňuje jmenovaná nutriční terapeutka. Jen pro upřesnění – nic proti bohatým vlákninovým zprostředkovatelům, ale větší dávky této živiny se dávají do spojitosti s nadýmáním, zácpu a plynatostí (3). K výčtu benefitů bílých zrnek je třeba připočítat ještě přirozený bezlepkový charakter – jsou tedy vhodná pro celiaky i osoby citlivé na lepek. Sečteno a podtrženo – vůbec nejsou takovým zdravotním peklem, jak si mnozí myslí.

Zdroje: (1) www.realsimple.com/is-white-rice-healthy-8598166, (2) www.healthline.com/health/food-nutrition/vitamin-b-complex, (3) www.medicalnewstoday.com/articles/321286





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat