Prostreno.cz

4 vitaminy pro dokonalou pleť. Dopřáváte si je?

Zima dokáže naši položku nepěkně potrápit. Abychom předešli nejrůznějším potížím, je třeba myslet na správnou výživu. A nejen zvenku, ale především zevnitř!

Které základní vitaminy by neměly chybět v naší stravě, abychom pleti zajistili zdraví a úžasný vzhled? A kde je vlastně najdeme?

1. Vitamin A

Pomáhá nejen nastartovat tvorbu kolagenu a předcházet tak vráskám díky zpevnění pleti, ale dokáže pomoci i od nevzhledných tmavých skvrn, jež se s věkem začínají na kůži objevovat.

Pokud nechcete zobat vitamin A v tabletkách, zařaďte do svého jídelníčku ryby, játra, mrkev, špenát, kapustu, petržel, meloun, meruňky, zelí, brokolici, kukuřici, dýně, vaječný žloutek, třešně…

2. Vitamin B3

Tento důležitý vitamin napomáhá správné funkci enzymů v našem těle, což se zákonitě odrazí i na stavu naší pleti. Ukazuje se, že dostatek vitaminu B3 redukuje zarudnutí pokožky, napomáhá její hydrataci a podílí se na produkci ceramidů (zajišťují pokožce pružnost).

A kde B3 najdete? Například v kvasnicích, játrech, krůtím mase, mrkvi, brokolici, tuňáku, fazolích, slunečnicových semínkách nebo ve vejcích.

3. Vitamin C

Hraje klíčovou úlohu v boji proti stárnutí pokožky, navíc ji chrání před škodlivými účinky toxinů a volných radikálů. Kromě toho působí protizánětlivě.

Obsahuje ho prakticky veškeré ovoce, ale i některá zelenina (např. již několikrát zmíněná brokolice).

4. Vitamin E

Další ze silných antioxidantů – napomáhá obnově pokožky, chrání ji před škodlivými slunečními paprsky (ale ochranný krém rozhodně nenahradí!).

Pokud si chcete pojistit, že vaše tělo dostává vitaminu E potřebné množství, asi se úplně užívání potravinových doplňků nevyhnete. Přirozeně se vyskytuje např. v avokádu, oříšcích, špenátu nebo třeba v tofu.





Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat