Prostreno.cz

Nadýmání a zácpa: Zklidněte podrážděné zažívání přírodní cestou

Bolavý žaludek, nadýmání, zácpa nebo průjem. Tak tyhle stavy potrápí občas každého z nás. Naštěstí pro nás vymyslela příroda i poměrně účinné prostředky, jak se jich zbavit.

Jaké „léky“ nám tedy nabízí?

1. Mrkvová šťáva s mátou

Tahle kombinace dokáže zklidnit zažívání například při infekci. Díky mrkvi dodáme tělu živiny, máta pak utiší bouřící se žaludek a zlepší trávení.

Vařte na kolečka pokrájené 4 mrkve ve 4 šálcích vody s 1 sáčkem mátového čaje (případně 1 lžící sušené máty). Přibližně po 15 minutách by měla být mrkev měkká, aby se dala rozmixovat (pokud jste ji vařili s čajovým sáčkem, nejprve jej vyndejte). Směs pomalu upíjejte, můžete do ní přidat špetičku sušeného zázvoru.

2. Rýžový nálev

Pokud vás trápí průjem, povařte přibližně po dobu 15 minut ½ šálku rýže v 6 šálcích vody. Vodu sceďte, nechte trochu vychladnout a ochuťte medem (můžete i cukrem). Pijte teplé.

3. Jablečný ocet

Dalším lékem na podrážděný žaludek, ale i nadýmání či žaludeční křeče, je směs z 1 čajové lžičky jablečného octa, 1 šálku teplé vody a 1 lžíce medu.

4. Sušené ovoce

Pokud vás trápí zácpa, sušené ovoce je skvělou volbou. A úplně nejlepší kombinací je čtveřice následujících plodů – třešní, rozinek, meruněk a švestek.

5. Jogurt

Probiotické kultury, které jogurty obsahují, jsou nezbytně nutné pro správnou funkci střev, a tedy i fungující zažívání. Proto si jej (nejen) při obtížích rozhodně dopřejte. Sáhněte ale po výrobku neochuceného a zcela přírodního (ve složení by neměla být jiná ingredience než mléko a mléčné kultury).

6. Fenykl

Tahle bylinka je úplným požehnáním, pokud vás trápí nadýmání. Uvařte si odvar z jejích semen nebo jich několik rozžvýkejte. Ulevuje nejen při plynatosti, ale i žaludečních křečích či nevolnosti a navíc podporuje zažívání.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat