Prostreno.cz

Jak donutit manžela zhubnout?

Také jste si všimla, že váš manžel už není tak úplně podobný tomu muži na svatební fotografii? Nejde o těch pár vrásek a šedivých vlasů, ostatně nikdo nemládne, ale spíš o to, že se během těch společných let malinko „zakulatil“.

Dříve by vám za to okolí blahopřálo – pokud muž po svatbě nějaké to kilo navíc přibral, byl to jasný důkaz, že mu „manželství svědčí“. Naopak na ženu, jejíž manžel po pár společných letech nijak „nenarostl“ nebo nedej bože nějaké to kilo ztratil, se pohlíželo jako na mizernou kuchařku a muž byl všeobecně litován (nejvíce ze strany svého příbuzenstva v čele s maminkou).

Až po prvním infarktu...

Samozřejmě, pokud jste si vzaly vytáhlého hubeného kluka, který konečně nějaké ty svaly a tuk nabral (ale stále ještě nemá nadváhu), vůbec nic se neděje, naopak. Jestliže se ale váš muž kulatí více, než je zdrávo, je načase zasáhnout. Většina mužů totiž svou váhu vůbec neřeší (zatímco vám je do breku nad každou sukní, kterou už neobléknete a která vám ještě před pár lety tak hezky padla, zástupci opačného pohlaví si prostě koupí kalhoty o číslo větší a dál už se problémem nezabývají).

Poprvé se o ni začnou zajímat až v okamžiku, kdy se dostaví první zdravotní potíže (a to už může být pozdě). Přitom právě „mužský druh“ obezity je, co se zdraví týče, rizikovější než ženský. Mužům se totiž většinou ukládá tuk v oblasti břicha, kde obaluje orgány a je velmi nebezpečný. Pokud obvod pasu vašeho manžela přesáhne 102 cm, začněte pomalu bít na poplach.

Dobrá a špatná zpráva

Samozřejmě si s manželem můžete otevřeně promluvit, naznačit mu, že přece jen přibral o něco víc, než je zdravé, a že by měl zkusit zhubnout, protože si o něho děláte starosti. Někteří zástupci „silnějšího“ pohlaví však takovou upřímnost nesou docela těžce, a tak jestliže netrpí přímo obezitou, můžete zkusit převzít iniciativu vy.

Pokud nákupy a vaření doma obstaráváte nejčastěji vy, stačí, když trochu poupravíte rodinný jídelníček – většina mužů se kvůli tomu nezačne stravovat někde venku, ale sní, co mu dáte (samozřejmě není dobré hned začít servírovat k večeři dušenou brokolici). Oblíbená mužská jídla se většinou skládají z velkého množství potravin živočišného původu, a tak v řadě případů stačí, když je nahradíte něčím „dietnějším“.
Pokud jsou zvyklí „luxovat ledničku“, postarejte se, aby v ní našli to, co chcete („Miláčku, ty jsi nekoupila ty klobásy/tlačenku/turisťák...?“ „Hm, nekoupila. Ale je tam výborná kuřecí šunka.“ – Věřte, většina vezme zavděk i dietní šunkou).

Velmi důležité je, aby se začali stravovat pětkrát denně. Tady může nastat první překážka. Zatímco ženy nepovažují za nijak zvláštní vybalit uprostřed odpoledne v kanceláři vaničku s rajčaty nebo chroupat okurku, pro některé muže to může představovat problém. Zkuste ale manželovi, tak jako dětem, ráno svačinu připravit („Říkala jsem si, že my vlastně všichni svačíme, jen ty musíš vydržet až do večera o hladu, tak jsem ti namazala chleba.“), uvidíte, že bude rád.

Dobrá zpráva je, že muži hubnou snadněji než ženy. Jednak nezkoušejí celý život všechny možné diety, díky čemuž nenaučí svoje tělo ukládat tuk do zásoby, jednak mají od přírody rychlejší metabolismus a svou případnou nadváhou se tolik netrápí, takže jejich problém je čistě fyzický, nikoli (tak jako u žen) i psychický. Špatná zpráva je, že je-li váš manžel zvyklý párkrát týdně vyrazit s kamarády na jedno (dvě, tři...), bude mít to hubnutí hodně těžké...

Tekutá potravina

Pivo je totiž kalorická bomba a ne nadarmo se prostorově výrazným břichům, které milovníci tohoto nápoje mají, říká „pivní pupky“. Přiznejme si to otevřeně – můžete se snažit o dietní kuchyni sebevíc, ale zalije-li váš protějšek lehkou večeři několika půllitry, žádných významných úbytků jeho hmotnosti se nedočkáte.

Tady pak musejí všechny ohledy a snahy o více či méně rafinovaný přístup stranou a vy musíte začít (v řadě případů předem prohranou, co si budeme namlouvat) bitvu o pivo. Zatímco většině žen nedělá problém „přesedlat“ z piva na vinný střik (který je z dietního hlediska přijatelný) nebo pramenitou vodu, u mužů se pití piva považuje za jakousi společenskou povinnost a ostatní nápoje jsou z tohoto hlediska „zženštilé“. Zkuste tedy odbourat pití piva alespoň doma (k novému odlehčenému jídelníčku se stejně příliš nehodí). Zbývá jen popřát hodně štěstí.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat