Počet úrazů na sjezdovkách rychle roste: Jaká nebezpečí hrozí lyžařům nejčastěji?

Lyžaři a snowboardisté jsou z hlediska pojišťoven nejrizikovější skupinou. Ačkoli se jedná pouze o sezónní aktivity, v počtu úrazů se řadí hned za míčové sporty a v míře vážných zranění jasně dominují. Každé třetí poranění na sjezdových lyžích je označeno za těžké, na snowboardu je to více než polovina. Statistika ERV Evropské pojišťovny potvrzuje, že v zimním období přibývají především úrazy hlavy, páteře a také zlomeniny žeber a končetin.

Rok 2015 byl podle Horské služby ČR nejtěžší v historii. V kritickém zimním období záchranáři vyjížděli k 5268 případům a řešili 6325 nejrůznějších úrazů. Přes dva tisíce zásahů si vyžádala kloubní zranění a podobně často záchranáři pomáhali se zlomeninami. Podle odborníků je nejčastější příčinou úrazu špatný odhad lyžařských schopností a nedostatečná výstroj. A nejinak je tomu na zahraničích svazích. Jak upozorňuje ERV Evropská pojišťovna, srážek na sjezdovkách přibývá, a to často díky vyšším rychlostem, kterých lyžaři dosahují na moderních carvingových lyžích. Kromě pojištění léčebných výloh se proto při lyžování v zahraničí považuje za samozřejmé také krytí odpovědnosti za škodu.

Helma je nutnost

Před dvaceti lety byla přilba unikát, dnes už patří k běžným doplňkům moderního lyžaře. Na italských svazích je její nošení povinné do 14 let, ve spolkových zemích Rakouska (mimo Tyrolsko a Vorarlbersko) ještě o rok déle. Ovšem i na českých horách helmu vždy oblékne téměř 90 procent dětí. Horší je to s dospělými. Každý čtvrtý ji vůbec nevlastní a desetina ji využije jen občas. Doktoři jsou přitom přesvědčeni, že padnoucí přilba snižuje riziko poranění hlavy a mozku až o 92 procent!

„Dopravní pravidla“ na sjezdovce

Pro zachování bezpečnosti na přelidněných sjezdovkách by se měl každý sportovec řídit pravidly Mezinárodní lyžařské federace. Díky modernímu vybavení se zimní sporty výrazně zrychlily, je proto důležité nepřeceňovat své síly a důsledně dodržovat manévrovací vzdálenost od ostatních lyžařů. Vždy si hlídejte dění na sjezdovce před vámi a snažte se jet předvídatelnou stopu bez náhlých vybočení. Zastavujte na kraji svahu nad jeho hranou, abyste byli dobře viditelní pro přijíždějící lyžaře. Pokud se opět rozjíždíte nebo se napojujete na další sjezdovku, vždy se pečlivě rozhlédněte. Ohleduplnost k druhým a poskytnutí pomoci v nouzi by mělo být na horách stejnou samozřejmostí jako kdekoli jinde.  

Zásady lyžařské turistiky

Při celodenním lyžování v rozlehlých alpských střediscích je nezbytné dbát na dostatečnou výstroj a přípravu. Do batohu si zabalte pití, svačinu, lyžařské nebo sluneční brýle a další vrstvu teplého oblečení. Skupina sportovců by měla vždy čítat minimálně tři členy, aby v případě nouze mohl jeden člověk sehnat pomoc a druhý zůstal se zraněným kamarádem. Mobil mějte vždy u sebe, ale může se stát, že vás zradí signál. Každý sportovec by měl mít v bundě průkaz totožnosti a kartičku cestovního pojištění s kontaktem na asistenční službu.

Nezapomeňte na pojištění!

Cestovní pojištění na hory je součástí výbavy každého lyžaře a snowboardisty. Při nečekané události pokryje všechny léčebné výlohy i odpovědnost za škodu a díky asistenční službě nebudete nikdy muset nouzovou situaci řešit sami. Pojištění můžete zařídit během pár minut se zástupcem pojišťovny na pobočce, po telefonu nebo on-line. Kvalitní poskytovatelé umožňují platnost pojištění hned ode dne sjednání, takže i když zapomenete, snadno vše doženete na poslední chvíli před nebo během dovolené. 

Modrá karta vás nechrání

Čechům, kteří v zahraničí spoléhají na evropskou zdravotní kartičku, se může i banální ošetření v Rakousku, Itálii nebo Francii šeredně prodražit. Ve vysokohorských oblastech totiž ordinují převážně soukromí doktoři, zatímco modrý zdravotní průkaz platí pouze ve veřejných zdravotnických zařízeních a i v nich je třeba počítat s výraznou spoluúčastí pacienta. Pro stoprocentní krytí rizik zimních sportů v zahraničí musíte mít cestovní pojištění Na lyže. Pojištění odpovědnosti za škodu se navíc mnohonásobně vyplatí i na českých horách!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat