Potraviny, které úplně zbytečně vyhazujete

Snažíte se neplýtvat, jste přesvědčeni, že využíváte opravdu celou surovinu, jak jen je to možné. My vás přesvědčíme o opaku. Některé dobroty totiž končí ve vašem koši úplně zbytečně!

Slupky od brambor

Až budete zase vařit brambory, nelupejte je, ale vydrhněte je pod vodou, abyste je zbavili špíny, a uvařte i se slupkou. Jinak se totiž připravujete o velmi cenný zdroj minerálů (včetně draslíku a železa).

Lístečky od jahod

Také vždycky vyhazujete „bubáky“ od jahod? Mnohem lepší bude je příště očistit a usušit. Odvar z lístečků od jahod je skvělým pomocníkem při zažívacích potížích (a ty nečekají na to, až budete mít po ruce jahodník s velkými listy, které byste mohli otrhat).

Lístky celeru

Řapíkatý celer je úžasně dobrý a také zdravý. Ale málokdo z nás sní i lístky, které raší z jeho konce. Přitom obsahují vysokou hladinu vitaminu C, K, A nebo B6 a také důležité minerály a vlákninu. Tak je pěkně natrhejte do salátu!

Stonky květáku či brokolice

Pokud u vás na jídelníčku patří na černou listinu, je to škoda. Jsou totiž plné důležitých minerálů (hořčík, sodík, vápník…), ale také představují kvalitní zdroj proteinů či vitaminu A. Že se vám nechce tyto lehce dřevnaté části ukrývající se pod růžičkou květáku či brokolice chroupat? Nakrájejte je na kousky a přidejte třeba k dušenému masu nebo jinému pokrmu.

Střed ananasu

Také ho vždycky vykrojíte a zahodíte? Škoda. Kdybyste ho rozkrájeli na menší kousky a hodili do mixéru, získáte vitaminy, minerály a antioxidanty napěchovaný džus, který vaše tělo bude milovat.

Lák od okurek

Nebojte, ten pít nemusíte! Lák ale oceníte třeba jako univerzální čistič špatně odtékajícího dřezu (jen musí být přecezený), ale pomůže i při spáleninách od sluníčka. Namočte do něj měkkou žínku a přiložte na postižené místo. Úlevu pocítíte už za pár minut.

Pomerančové slupky

Ty byste také nemuseli vyhazovat – silice, jež se z nich uvolňují, přispívají k odbourání stresu a úzkosti. Tak je nechejte pěkně na teple schnout a užívejte si jejich příjemnou vůni.

Skořápky

Rozklepnete vajíčko a skořápka letí do koše? Příště ji opláchněte a rozdrťte na malé kousíčky. Ty pak přimíchejte do půdy v květináčích. I vaše rostlinky mají rády vápník!

Banánové slupky

I když obsahují nezanedbatelné množství živin, konzumovat je nedoporučujeme. Ale můžete jimi pomoci svým rostlinám v květináči – přidejte slupky nakrájené nadrobno do půdy a získáte dokonalé hnojivo.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat