Dbejte o zdravý zrak svých dětí. Vyžeňte je ven a pečujte o jejich oči

Na zdravé oči má vliv celá řada faktorů. Kromě výživy a samozřejmě genetiky je to podle odborníků také správně strávený volný čas. Sedí vaše dítko celé dny v pokoji u televize, počítače, tabletu či mobilního telefonu? Pak byste mu měli program trochu upravit a poslat ho pěkně na hřiště. Nejenže prospějete jeho zdraví obecně, ale snížíte u něj i riziko krátkozrakosti!

Do třiceti let bude podle odborníků krátkozraká polovina populace Evropy. Odborníci z Nizozemska možná odhalili příčinu, podle nich za to může fakt, že stále méně dětí tráví volný čas pohybovými aktivitami venku na čerstvém vzduchu. Patří k nim i to vaše?

Patnáct hodin fotbalu?

Tip redakce: Pomoc pro červené oči

Přišlo vaše dítě domů ze školy či školky a má zarudlé oči? Může jít o alergii, ale i o vedlejší příznaky nachlazení. Znáte vhodnou první pomoc, která vašemu potomkovi uleví od problémů?
Švýcarské oční kapky na přírodní bázi Similasan Červené oči byly vyvinuty pro první pomoc při červených očích. Díky vyváženému pH v kombinaci s výtažky z léčivých bylin a minerálů dětem rychle a bezpečně uleví od červených očí.

Děti mající nadváhu a nižší hladinu vitaminu D v krvi – a tento vitamin se tvoří v kůži vlivem UV paprsků dopadajících na ni se slunečním zářením – jsou také častěji krátkozraké. Vědci z Rotterdamu tvrdí, že by děti měly trávit minimálně patnáct hodin týdně venku aktivním pohybem. A souvisle nepracovat nad sešitem či u monitoru déle než pětačtyřicet minut.

Nejméně často trpí krátkozrakostí (neboli myopií) děti, které hrají venkovní sporty, především fotbal. Pozitivně na vývoj zraku tak zřejmě působí jednak pohyb, ale také právě sluneční paprsky produkující vitamin D v kůži.

„Myopii lze předcházet zvýšením pohybových aktivit na čerstvém vzduchu a snížením času, kdy dítě kouká na blízko před sebe,“ tvrdí doktorka Caroline Klaver z Erasmovy univerzity.

Co na talíř

Také výživa samozřejmě hraje ve zdraví našich očí důležitou roli. Které pochoutky byste měli své rodině pravidelně zařazovat na talíř?

Vajíčka

Možná tomu nebudete věřit, ale i žloutek vás před nechtěnými brýlemi či kontaktními čočkami dokáže ochránit. Obsahuje požehané množství luteinu, lecitinu a cysteinu, což jsou aminokyseliny a sloučeniny, jejichž součástí je síra. Tyto blahodárné látky nejen že udržují oči v kondici, ale jsou i prevencí před šedým zákalem.

Mořské ryby

Tuňák, losos, makrela, treska, ančovičky. Jejich pravidelná konzumace, v ideálním případě dvakrát týdně, se vyplácí. Jsou totiž bohatou zásobárnou mastné kyseliny (DHA). Ta se vyskytuje v oční sítnici a podílí se na stavbě buněčných membrán. Nízké hladiny DHA jsou spojovány se syndromem „suchého oka“, takže je jisté, že její dostatečný příjem má své opodstatnění.

Mandle

Není žádným tajemstvím, že plody mandlovníku mají příznivé účinky na lidský organismus. Doporučená denní dávka je necelých 30 gramů, což odpovídá jedné hrsti. Tak načerpáte vlákninu, flavonoidy a hlavně vitaminy – především E, jenž předchází zmíněné makulární degeneraci.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat