Oddejte se ketogennímu stravování

Více energie, úbytek kil, zlepšení zdravotního stavu, celková pohoda? To slibuje ketogenní dieta způsobující výrazný pokles hladin krevního cukru. Už jste ji zkusili?

Ketogenní strava není jako jiné dietní plány (ačkoli se tento typ diety podobná Atkinsově nízko-sacharidové dietě). Jídlo v tomto případě má nízký obsah sacharidů, ale vysoký obsah tuku. Což je docela populární.

Více než 20 studií totiž poukazuje na to, že tato strava může pomoci při hubnutí a dokonce zlepšuje zdraví. Ve skutečnosti může být ketogenní výživa prospěšná pro osoby s vysokým rizikem vzniku epilepsie, Alzheimerovy choroby, diabetu a rakoviny.

Žádný hlad ani chuť na sladké

Ketogenní strava zahrnuje drastické snížení příjmu sacharidů. Tuk nahradí sacharidy, které pomohou tělu k metabolickému stavu, který je známý pod pojmem ketóza. Výsledkem je, že tělo začne spalovat tuky a měnit je na energii. Kromě toho se tuk přeměňuje na ketony, které se nacházejí v játrech. To znamená, že dochází k účinné dodávce energie určené pro mozek.

Existuje několik typů ketogenní stravy, ale nejoblíbenější je standardní, který se skládá z velmi nízkého obsahu karbidu (5 %), mírného příjmu bílkovin (20 %) a potravin s vysokým obsahem tuku (75 %). Zní to docela dobře, že?

Když je tělo v ketóze, znamená to, že tělo nemá dostatek sacharidů k produkci glukózy, což je naše primární palivo. (Lidské tělo má ketony, které pocházejí z rozpadu tuku a používají se jako alternativní palivo.) Chcete-li zhubnout nebo zlepšit své zdraví, dá se ketogenní strava vylepšit tak, aby byla ještě účinnější. Co dělat?

Jezte více alkalických potravin, vyhněte se kyselému

Pijte hodně vody a jezte více zelených potravin, třeba špenát. Zároveň snižte příjem kávy a alkoholu. A také omezte konzumaci mléčných výrobků.

Pro podporu účinků ketogenní diety se osvědčují i pokrmy, které jsou na bázi masa nebo ryb. Doporučují se i vejce, například ve formě omelety – a dokonce i se slaninou! Sen každého „dietáře“? Možná…

Udává se však, že ketogenní strava není vhodná pro těhotné a kojící ženy, a měli by se jí vyvarovat nemocní cukrovkou a lidé s chorobami srdce, ledvin, jater, poruchami krevní srážlivosti a dnou. Tento typ stravování se rovněž nehodí pro osoby užívající antidepresiva.

Zdroj: https://paleofoundation.com/keto-diet-benefits/, https://maxliving.com/healthy-articles/the-keto-diet/

 





Sledujte nás na sociálních sítích:

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat