Bariatrické operace – 8 důvodů, proč se nebát a zhubnout

Snažíte se zhubnout, ale nic nepomáhá? Kila přibývají a nadváha se změnila v obezitu? Pomoci vám může bariatrie, tedy chirurgická léčba obezity pomocí operace žaludku.

Lékaři mají k dispozici několik postupů, z nichž vybírají pro pacienta ten nejvhodnější. Klasická bandáž žaludku, tedy přiškrcení horní části žaludku pomocí silikonového kroužku, přitom ustupuje moderním metodám, jako jsou gastrický bypass a tubulizace žaludku. I ty jsou přitom plně hrazeny pojišťovnami.

Je operace pro mě?

Jedním z mýtů, které o operacích žaludku kolují, je přesvědčení, že jsou vhodné pouze pro extrémně obézní pacienty, tedy s BMI vyšším než 40. Ve skutečnosti je operace doporučena již při BMI 35, pokud pacient současně trpí některým ze souvisejících onemocnění, jako jsou například vysoký krevní tlak nebo vysoká hladina cholesterolu. Pro diabetiky 2. typu, u nichž není možné dosáhnout dobrého výsledku pomocí léků, je operace vhodná již při mírné obezitě, tedy BMI 30. Operace totiž cukrovku 2. typu výrazně zlepšuje a 90 % diabetiků se dokonce obejde do jednoho roku po operaci bez užívání inzulinu.

Kde se dozvědět více?

Mnoho zajímavých informací o rizicích obezity najdete na www.mojelecbaobezity.cz, kde jsou k dispozici mimo jiné i videa se zkušenostmi pacientů, podrobný popis operací a průvodce pacienta shrnující, co pacienta čeká před, během a po operaci. Pokud o operaci začnete uvažovat, využít můžete seznam pracovišť, na nichž operace hrazené pojišťovnou provádějí.

Svůj záměr podstoupit bariatrickou operaci můžete probrat se svým praktickým lékařem. Praktičtí lékaři obecně dávají přednost spíše konzervativní léčbě, tedy dodržování zdravého životního stylu zahrnujícího mimo jiné dietu a dostatek pohybu. Pokud ale patříte k těm, u nichž konzervativní léčba není úspěšná a splňujete výše uvedená kritéria, nebojte se obrátit přímo na bariatrické pracoviště.

8 důvodů, proč překonat strach

  1. Zhubnete průměrně více než 30 kg během jednoho roku.
  2. Většina operovaných diabetiků rok po gastrickém bypassu nemá známky diabetu a je možné vysadit léčbu. Diabetes 2. typu se u 40 % pacientů nevrací ani po 10 letech.
  3. Díky bariatrické operaci budete moci zase dělat běžné věci, kterým jste se vyhýbali (např. výlety, akce s kamarády, nákupy hezkého oblečení).
  4. Operace jsou plně hrazeny pojišťovnami.
  5. Po operaci není nutné držet přísné diety – je možné jíst prakticky vše, co před operací, pouze v menších dávkách. Díky operaci přitom nebudete cítit hlad.
  6. Bariatrické operace jsou prováděny laparoskopicky, tedy pomocí několik malých řezů, kterými se do břicha zavádějí operační nástroje.
  7. Bariatrická operace prodlužuje život – riziko úmrtí na nemoci související s obezitou klesá o 40 % (u diabetiků dokonce o 92 %).
  8. Bariatrie je vhodnou metodou pro 300 000 Čechů, přesto se k ní odhodlá pouze 1500 z nich.

„Ani bariatrická operace bohužel není ‚mávnutí kouzelným proutkem‘. Operace pomáhá díky zmenšení žaludku a zmírnění, nebo zmizení pocitu hladu ke snížení energetického příjmu. Je však rovněž nutno zvýšit energetický výdej. To je však pro pacienta, který výrazně zhubne, značně jednodušší. Pacienti, kteří takové změny provedenou, dosahují dlouhodobě velmi dobrých výsledků,“ říká MUDr. Martin Hrubý, zástupce primáře chirurgie Nemocnice Turnov. Výsledkem dodržování režimu je průměrné zhubnutí o 30 kg během jednoho roku po operaci.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat