Jak se poprat s bolestí hlavy a migrénou

Asi každý již v životě zažil bolest hlavy. Podle statistik to bývá nejčastější důvod k návštěvě lékaře. Jak bolest hlavy překonat a jak se jí vyvarovat? A jak poznat, že obyčejná bolest přerostla v problém zvaný migréna? Poradíme vám, co s bolavou hlavou dělat.

Ve většině případů, kdy člověka bolí hlava, se jedná o krátkodobé bolesti, které po užití volně dostupných léků odeznějí. Nejobvyklejším typem bolesti hlavy je bolest tenzní, která je vnímána jako svíravý pocit a napětí po stranách hlavy, v oblasti čela, obličeje a krku. Často ji uspíší psychické napětí, tělesná únava, únava očí a špatné držení těla.

Na běžnou bolest pomůžou volně prodejná analgetika a odpočinek

Tenzní bolest hlavy může také vyvolat nedostatek spánku, hlad, hněv, pocity úzkosti, kouř z cigaret a požití určitých druhů jídla. Pomoci by vám měly běžně dostupné láky na bázi ibuprofenu nebo paracetamolu, které koupíte v lékárně. Můžete si udělat i studený obklad, který přiložíte do zátylku nebo na čelo a který vám zklidní oběh a ochladí bolavou partii hlavy. I obyčejný obklad dokáže ulevit od bolesti. Lehněte si do tiché místnosti, zhasněte, uvolněte se a na čelo nebo na zátylek přiložte chladný obklad. Pokud vaše bolest nemá vážnější příčiny, měla by brzy ustoupit. Můžete přiložit chladný obklad i na oči, což vám uvolní napětí. V lékárnách se prodávají i speciální chladivé masky na oči. Na počínající migrénu můžete zkusit vyzrát také bylinkovými čaji. V mnoha případech pomáhají a nezatěžují játra tak jako prášky. Doporučují se třeba čaje z meduňky, třezalky, sporýše nebo hluchavky.

Závažnějším typem bolesti hlavy je migréna

Jedná se o trvalou a urputnou bolest, která se objevuje náhle nebo nemizí i několik dní. Silnou bolestí hlavy nebo migrénou trpí třikrát více žen než mužů. Důvodem je to, že ženský mozek je na změny počasí, stres a hormonální výkyvy mnohem citlivější. Hlava je citlivá na nedostatek tekutin i jídla. Proto by člověk měl pít denně nejméně dva litry a měl by se vyhýbat hladovění a drastickým dietám. Typický projev migrenózní bolesti je silnou a pulzující bolest nejprve jen na jedné straně hlavy, ale později se rozšiřuje i na stranu druhou. Může trvat několik hodin, ale také i dní. Migrénu často doprovází nevolnost, zvracení, citlivost na světlo, zvuky nebo pachy. Migrénu může uspíšit zvýšená tělesná námaha, nevhodné intenzivní světlo (třeba blikající zářivky) nebo hluk. Někteří lidé mají migrény při změnách klimatu, tlaku a teploty nebo po požití určitých druhů potravin a nápojů.

Oční projevy migrény

Některé závažné projevy migrén mohou být doprovázeny tzv. aurou. Podle odborníků se projevuje jako prudké záblesky před očima nebo jako krátkodobá ztráta zraku, po níž nastává silný a vysilující záchvat bolesti hlavy. Tyto zdravotní problémy se týkají asi deseti procent pacientů trpících migrénou.
Dosud panoval názor, že migrény nemají na mozek vliv. Současný výzkum ale prokázal, že zřejmě v důsledku přerušení proudění krve dochází k poškození části zvané mozeček. Poslední výzkumy prokázaly, že záchvatové bolesti hlavy mohou způsobit defekty na těch částech mozku, které jsou zodpovědné za koordinaci a smyslové vnímání. Další nedávný výzkum také odhalil, že nemocní s migrénami mají vyšší riziko srdečních i mozkových mrtvic. Proto je rozhodně na místě, pokud máte problémy s bolestí hlavy dlouhodobě nebo se bolest zhoršuje, vyhledat lékařskou pomoc.

Příčiny vzniku migrén nejsou stále úplně jasné

Svoji roli hraje podle lékařů jak genetické dispozice, tak současná životospráva. Pokud denně trávíte hodiny shrbená nad počítačem, zažíváte neustálý stres a neklid v práci nebo doma, neumíte relaxovat a odpočívat, nedodržujete životosprávu a pitný režim, jste dobrý adept na migrénu. S bolestí často souvisí také dlouhé sezení u počítače, nošení brýlí či kontaktních čoček, změna počasí, stres nebo také problémy s páteří. V takovém případě vyhledejte pomoc rehabilitační sestry nebo maséra.

Migrénu utlumí speciální léky

Pokud nepomůžou klasické léky obsahující ibuprofen nebo paracetamol, doporučují odborníci tzv. neopioidní analgetika, která účinně tlumí bolest. V lékárně můžete koupit přípravek Nalgesin S (jako účinnou látku obsahuje sodnou sůl naproxenu), který se řadí mezi léčivé přípravky s analgetickým a protizánětlivým účinkem. Zároveň snižuje i zvýšenou tělesnou teplotu. Důležité je, aby měl lék rychlý nástup, a pomohl tak rychle odbourat bolest a zabránil dalšímu rozvoji.

Nejlepší způsob jak se migrénám vyhnout je prevence

Pomůže vám především pravidelný pohyb, pitný režim a co nejmenší množství stresu. Vhodným uvolňovacím cvičením je jóga, kdy se naučíte správně dýchat a relaxovat. Nezapomeňte však na to, že bolest hlavy může být varovným signálem některých závažných zdravotních problémů. Bolestí hlavy bývají doprovázena i různá infekční onemocnění jako je chřipka, zánět dutin a středního ucha nebo nachlazení. Zejména to platí v případě, že stav se navzdory léčbě nezlepší, nebo dokonce zhorší. Tehdy je třeba neodkladně navštívit lékaře.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat