Jeden den v týdnu bez masa. Proč se vyplatí držet rostlinná pondělí

Stále více odborníků na výživu upozorňuje, že častá či nadměrná konzumace červeného masa může stát za spoustou vážných zdravotních obtíží. A tak není divu, že doporučují, aby člověk alespoň jeden den v týdnu "přeladil" na čistě rostlinnou stravu. Ostatně to je i poselstvím kampaně Rostlinné pondělí, kterou přináší značka Flora. A právě Floru Original mohly v rámci testování vyzkoušet i naše testerky. Přečtěte si jejich hodnocení a recenze!

Vegetariánem na jeden den

Říkáte si, že nemáte důvod se na jeden den masa a spol. vzdávat? Pak vám jej poskytneme. Omezení konzumace masa a jeho nahrazení potravinami rostlinného původu má totiž svůj zdravotní význam. Ukazuje se, že nadměrná konzumace červeného masa a tzv. sekundárně zpracovaného masa (uzeniny) souvisí se zvýšeným rizikem rakoviny, zejména pak kolorektálního karcinomu. O tom, že ani naše srdce a cévy nejsou z přemíry živočišných tuků nadšené, nejspíš není třeba se příliš rozepisovat.


100% rostlinná Flora Original bude pro vaše rostlinné dny skvělým společníkem.

Nemusíte se samozřejmě hned stávat vegetariánem, nicméně jeden den v týdnu byste čistě rostlinné strav věnovat mohli. Není to zas tak těžké, a navíc při vymýšlení receptů objevíte spoustu zajímavých chutí! A čím v tento den nahradit právě maso, které je bohatým zdrojem bílkovin? I rostlinná říše nabízí spoustu alternativ. Spousta začínajících vegetariánů zná prakticky jedinou „náhradu“ masa, kterou je tofu. Ovšem tempeh, který je v podstatě fermentovaným sójovým proteinem, představuje ještě zdravější alternativu. Nejenže má vyšší obsah bílkovin, ale navíc je skvělým zdrojem vitaminu B12, který se nachází i v mase.

Také jste propadli pochoutce zvané hummus? Není divu! Těžko byste hledali chutnější formu cizrny. A navíc je tahle blízkovýchodní dobrota plná důležitých proteinů a vlákniny zároveň. Přidejte k tomu živiny z ingrediencí, jako je olivový olej (omega-3 mastné kyseliny), citron (vitaminy a antioxidanty), tahini (zdravé tuky a antioxidanty) nebo česnek (protizánětlivý s řadou cenných antioxidantů) a máte přímo studnici zdraví.


Rostlinná pondělí vám kromě zdravějšího životního stylu přinese také spoustu nových chutí!

Jste spíše příznivci tradičních pochutin? Pak vsaďte na staré dobré luštěniny! Tak třeba jeden šálek vařené čočky obsahuje 18 gramů bílkovin, dále také hodně vlákniny, železa, draslíku, fosforu, zinku, kyseliny listové a niacinu. Existuje mnoho zdravotních přínosů při konzumaci čočky. Poskytují energii, snižují riziko srdečních onemocnění, pomáhají udržovat tělesnou hmotnost a udržují trávicí systém zdravý. Také fazole jsou vynikajícím zdrojem bílkovin. Jeden šálek vařených fazolí poskytuje 15 gramů bílkovin, zároveň obsahují všech devět aminokyselin. Kromě bílkovin jsou dobrým zdrojem vlákniny, železa, kyseliny listové, hořčíku, draslíku, zinku a vitaminů K a B6. Mohou se také pyšnit nízkým obsahem tuku a cholesterolu.

Víc než milé překvapení

Do České republiky přináší kampaň pod názvem „Rostlinné pondělí“ značka Flora, která se dlouhodobě věnuje edukaci v oblastech zdravého životního stylu. A právě 100% rostlinnou Floru Original, která se (nejn) pro váš rostlinný den hodí přímo ideálně, mohly v rámci testování vyzkoušet i naše testerky. Ty kromě samotné Flory našly v testovacím balíčku i celou řadu zdravých pochoutek. Jak byly s Florou Original spokojené?


100% rostlinná Flora Original měla u našich testerek jednoznačný úspěch díky svému novému složení i skvělé chuti.

Testování celého balíčku mě velice nadchlo pro jeho pestrobarevnou a především rostlinnou skladbu surovin. Flora Original mě pro mě dokonalou náhražkou živočišného másla, která se díky své konzistenci skvělě rostírá. Obsahuje vyvážený poměr omega 3 a 6 mastných kyselin a vitaminů. Chuť je jemná a lehce slaná. Barva je krémová možná i díky kombinaci slunečnicového, lněného a řepkového oleje. Skvělé do pamazánek a dalších pokrmů. Děkuji a určitě doporučuji,“ hodnotila testerka BaraM.

Málokdy jsem používala jinou alternativu než klasické máslo. Ale tato rostlinná Flora mě víc než mile překvapila. Nemusím čekat x minut, než máslo změkne a budu tak moct namazat na rohlík. Chuťově je výborná, jak už jsem psala, jen tak namazaná na pečivu, tak i na brambory. Doporučujeme všemi deseti,“ chválila testerka Monikasl89.

Byla jsem velmi překvapená z obsahu balíčku, který obsahovat vše potřebné na recept, který byl přiložen. Ke snídani jsem udělala pro syna, přítele a samozřejmě pro sebe jáhlovou kaši s rostlinným mlékem a ořechy, popravdě jsem jedla jáhlovou kaši poprvé a určitě to nebylo naposledy. Poté jsem na celozrnný chléb namazala Floru Original a k tomu rajčátko a salátovou okurku. A mohu vám říci, že se kluci po snídani olizovali. Takže já jsem velmi spokojená a určitě doporučuji,“ napsala testerka Baruška07.

Musím říct, že mě Flora překvapila hned několikrát. Skvělý byl už testovací balíček (nebo spíš balík, vzhledem k velikosti), ve kterém byly i ořechy a jáhly a další dobroty na přípravu kaše (nebo jen tak). Samotná Flora je krásně roztíratelná a má hodně jemnou chuť, která si nehraje na klasické máslo, ale vůbec není umělá. Líbí se mi, že neobsahuje ani mléčné bílkoviny. Sice nejsem veganka, ale snažím se jíst zdravě. Teď jsem se dokonce vyhecovala držet jeden den v týdnu jen rostlinný, tak uvidíme, jak dlouho mi to vydrží (manžela jsem teda nepřemluvila). Za sebe dávám Floře 10 hvězdiček z 10,“ nešetřila chválou testerka apalushka.

Hodnocení všech testerek najdete ZDE.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat