Většina lidí neumí grilovat. Jak na to, aby jídlo chutnalo skvěle

Grilování je velice oblíbená činnost, která by měla být v nejlepším případě spojena s dokonalým chuťovým prožitkem. Bohužel, většina lidí neumí potraviny připravit tak, aby bylo jídlo skutečně perfektní, a mnohdy ho svojí neznalostí dokonce znehodnotí. Jak správně připravit grilované pokrmy?

Základem je kvalita

Nemůžete očekávat, že bude maso z grilu chutnat skvěle, když leželo dva dny v kýblu s vodou za pultem obchoďáku. Pro kvalitní a čerstvé maso choďte vždy k osvědčeným obchodníkům, kteří se za kvalitu mohou skutečně zaručit. Jedině tak si maso vychutnáte tak, jak je to jen možné. Na maso z mrazáku rovnou zapomeňte.

„Chce to víc koření…“

Ne. V případě grilovaného masa a zeleniny platí, že méně je více. Ideální je, když chuť nepřebijete žádnými pikantními marinádami nebo hromadou grilovacího koření. Bohatě postačí sůl a pepř, případně trocha česneku, medu či čerstvých bylinek. Grilovací směsi jsou složeny z mnoha druhů velmi výrazného koření, které chuť masa úplně přebije. Na druhou stranu, pokud máte rádi chuť grilovacích směsí, kupte si klidně i levné maso podřadné kvality. Rozdíl nepoznáte.

Dejte masu čas

Aby bylo maso skutečně dokonale připraveno, mělo by být předem zchlazeno, avšak před samotnou tepelnou úpravou byste ho z lednice měli na pár desítek minut vyndat, aby neutrpělo teplotní šok. Maso nekrájejte na příliš slabé plátky, aby se nevysušilo a zůstalo šťavnaté.

Správné roztopení grilu

Než dojdete k samotnému zažehnutí, je potřeba rošt grilu pořádně očistit, a to nejlépe kartáčem a prostředkem na mytí nádobí. Samotné opálení před grilováním opravdu nestačí.

Pokud grilujete na uhlí nebo briketách, vždy nechte uhlí pořádně vyhořet. Tepelná úprava by měla probíhat nad rozžhavenými uhlíky, nikoli na ohni.

Na rychlejší roztopení uhlíků můžete použít i krbové podpalovače. Nechte je však pořádně vyhořet, aby se zápach chemie nevsákl do připravovaných pokrmů.

Spálené není na krásu

Vyvarujte se používání oleje při přípravě grilovaného masa. Pokud ale nedáte dopustit na všelijaké marinády, používejte alespoň grilovací podmisky, které zabrání odkapávání oleje do žhavého uhlí. Olej v uhlí začne hořet a kromě toho, že připálí vaše jídlo, ho také napustí karcinogenním kouřem. Pozor na to!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat