Komentáře k článku

Anet 20.01.2023

Já mam 2 narkózy během 2 měsíců . A další 3 predsle. Po těch posledních mám velký problém s pamětí

Vladimíra Tomšů 18.02.2021

Manžel v 58 první narkoza. Operace střev. Po narkoze 2,5 roku a jeho stav se stále zhoršuje. Nepřečte hodiny,neví co je za den,neumí přepnout televizi,zvednout hovor na mobilu. Neumí napustit vanu. Posudkovy lékař mu sdělil,že je simulant a ať jde do práce

Zdenka 20.02.2020

Určitě po několika operacích opakovane delší anestezii je to znat.😰

JL 28.08.2019

U starších lidí, kde je již náběh na demenci, je každá narkóza záruka zhoršení. Stalo se tak u mého otce po operaci zlomeného krčku. Operace dobrá, rekonvalescence, v důsledku výrazného zhoršení demence po narkóze, prakticky žádná. Bez spolupráce "mozku" se táta už nerozchodil. Do necelého roku, jako ležák, zemřel.75 let.

Honzík 27.08.2019

Mám za sebou čtyři dvouhodinové, jednu osmihodinovou a jednu desetihodinovou celkovou anestezii. Nikdy jsem po probuzení neměl jediný problém, hned jsem mohl fungovat, ani blbě mi nebylo. Je to individuální, asi jako po chlastu, někomu je šoufl, jinýmu ne.

ovace 26.08.2019

nemám zkušenost

helus 26.08.2019

Byla jsem přes 4 hodiny v narkoze.

Karl 25.08.2019

19 lety vyzkum a zavěr je nesmysl. V anestezii je koncetrace kysliku většinou okolo 40 %.ve vzduchu je 21 %. Navic se změnila anestetika i směs.Dnes jiz bez N20.

Ja se nepodepíšu 25.08.2019

Operace na 4 hodiny, díra v hlavě, dva tumory, epileptický záchvat asi z operace.Nic moc, rakovina je děs. Vúbec nevím, jestli to dám. Chtěl bych, ale kdo ví.

aster Ja se nepodepíšu 25.08.2019

Dáte to - když člověk chce, dokáže i nemožné. <3

Irena aster 26.08.2019

Držím palce, neházejte flintu do žita! *5*

Honzík aster 27.08.2019

Ty vole, co ti zbejvá ! Sklapni a spinkej.

Marcela Lastovkova 25.08.2019

Muj muz byl v narkoze dvakrat. Plne. Vzhledem k tomu, ze se jednalo o komplikace po mrtvicich, mohu potvrdit, ze jej druhy zakrok s plnou narkozou " hodil" o pul roku nazpet v tom smyslu, ze to co dohnal psanim, mluvou a kratkodobou pameti pred tim, uz proste nyni nedozene. Pochopitelne , ze se jednalo jiz o poskozenou cast mozku, ale sama jsem ten velky rozdil rozpoznala, neb se o nej staram a mam moznost porovnat, stav predchozi a stav pote. Takze i zdravy mozek, ma co delat...

konatovka 25.08.2019

Já jsem měla jen krátkodobé anestezie, ale je pravda, že každý reaguje jinak. Můj manžel měl první operaci v pozdějším věku a jeho reakce byla překvapující, byl agresivní, že s ním pan primář "zápasil". To nikdo neví, jak bude reagovat. Dnes je to pro nás úsměvné, ale tehdy jsem měla obavy, protože byl okamžitě přeložen na JIP.

vendina 25.08.2019

Mohu potvrdit po dvou delších operacích,které následovaly v rozmezí tří dnů opravdu problémy s pamětí jsem měla docela dlouho.

Alice vendina 24.03.2022

7 narkoz a je to hodně znát. Špatně se učím novým věcem, zapominam..Léta jsem se bála lokálly. Teď před mesicem jsem si ji nechala dát a bylo to na pohodu. Jenže lékaři Vás neupozorni, že po celkové se blbne. Musite to na sobě zpozorovat sami a to je trochu pozdě. Přitom vše čeho jsem se bála u lokálly jsou povidacky.

nea 25.08.2019

.......ale při většině zákroků je nutná. Takže je to volba menšího zla.

ajka 25.08.2019

Celková anestezie mozek určitě poznamená. Mám s tím zkušenost. V mém případě byla delší operace nutná, ale není-li to nutné naprosto to nedoporučuji.

aster ajka 25.08.2019

Taky jsem musela podstoupit operaci, která trvala cca 2,5 hodiny, a to ještě krátce po chemoterapii - ale na výkon mého mozku to vliv naštěstí nemělo - živím se i hlavou, takže to mohu posoudit (a nejen já...) :-)

Jarka 24.08.2019

Manžel byl na operačním stole 11 hodin a mohu potvrdit výsledky výzkumu :((((

Monika 24.08.2019

Syn má několik delších operaci za sebou bohužel ta posledni byla pro nás špatná nesrozumitelná rychlá řeč, špatná paměť spoustu věcí jsme se museli učit znovu doteď nejsme ještě úplně v pohodě a léčíme se. Takže na tom z mého pohledu něco je.

Luděk 24.08.2019

Je mi přes 55 let. Mám s celkovou anestezií stejnou zkušebnost, jakou popisuje autor článku. Po probuzení výpadky paměti a problémy s myšlením. Při druhé operaci jsem přes několikeré naléhání lékařů nepřipustil plnou anestezii a nechal si udělat pouze částečnou, injekcí do páteře. Při operaci si mne trochu uspali, nicméně, po probuzení jsem okamžitě pochopil, že mozek pracuje bezvadně! Jen nevím, co budu dělat, když bude potřeba operace v horní části těla, kde se částečná anestezie provést nedá. Měnit práci za jednoduchou kvůii postižení po celkové anestezii mi nepřipadá jako normální.Lékaři by asi měli vymyslet, jak mozek ve spánku více prokrvit, nebo něco podobného.

František Luděk 25.08.2019

Ano, pravda, byl jsem před 5 lety v umělém spánku skoro týden a je to opravdu velký problém.

aster Luděk 25.08.2019

Reakce na celkovou anestezii je značně individuální - někdo zvrací, jiný je několik hodin i dnů zmatený, někomu není nic - snad by se dala případná reakce odhadnout podle toho, jak člověk reaguje na látky s podobným účinkem - léky od bolesti, alkohol. Rychlost odbourávání taky zřejmě souvisí s tím, v jakém stavu má člověk játra a taky s věkem - dítě, starý člověk (nad 70 let). Ale určitě to "poškození" mozku není pravidlem - tento článek zase jen mlží - neposkytuje žádné přesné informace - např. jak dlouhá byla narkóza, jaký byl celkový zdravotní stav těch lidí, není blíže specifikována "krátká doba" návratu do práce ani ta práce apod. - jediný přesný údaj je 7000 zkoumaných lidí.

aster 24.08.2019

Proč strašíte lidi? Snášení narkózy je stejně individuální jako reakce na alkohol - nechcete rovnou doporučit řezání bez umrtvení? >:(

Jirka_26 aster 24.08.2019

Nikoho nestraší, jen konstatují fakta a všichni na narkózu reagujeme stejně, jen si to možná někdo neuvědomí. Nejhorší jsou operace malých dětí, kde skutečně dochází k poškození mozku.

aster Jirka_26 25.08.2019

Ano - u malých dětí a starých lidí toto opravdu hrozí. Ale přečtěte si ten článek ještě jednou a uvědomte si, že kromě jediného přesného faktu (počtu zkoumaných lidí), je jen plný spekulací. Každý reaguje individuálně, někdo může mít smůlu, že k poškození dojde i po krátké (20min) narkóze. Ale rozhodně bych z toho nedělala pravidlo - samozřejmě, že každá anestezie je zátěží pro organismus, ale toto tady považuji za strašení, vždyť přece před každou operací a anestezií musí člověk projít celkovým vyšetřením a pokud jeho zdravotní stav není dobrý, operace se odloží - pokud je to možné. Víte, kolik lidí si tady z toho může vybrat právě to, že po anestezii zblbnou a odmítnou operaci, která jim může zachránit život?

xxkouckaxx 24.08.2019

já se před operací nebála samotné operace , ale právě narkózy >:(

Podmínky a pravidla pro vkládání příspěvků. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a redakce za ně nenese zodpovědnost. Redakce si vyhrazuje právo smazat příspěvek nebo obrázek, který obsahuje vulgární výrazy či fotografie, urážky nebo jinak odporuje dobrým mravům a zákonům ČR. Odstraněny budou opakovaně vkládané vzkazy, stejně jako odkazy, které se netýkají tématu nebo obsahují neplacenou reklamu.

Zdarma produkt k testování!

Staň se testerkou!

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat