Průvodce světem chilských vín

Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay... jestli patříte k těm, kteří si rádi po náročném dni dopřejí skleničku vína, pak už se váš jazýček nepochybně setkal i s chilskou odrůdou. Jak se snadno orientovat v oblíbených chilských vínech?

Chilský vinařský průmysl zažil na začátku osmdesátých let renesanci a expandoval natolik, že se Chile dostalo na pátou příčku ve světovém exportu vín a současně je sedmým největším producentem.

Otázkou ale zůstává, proč se chilské víno těší takové oblibě? Co mu dodává tu podmanivou chuť? Rozhodli jsme se udělat krátký exkurz do vinařské nabídky této země a dopátrat se odpovědí, na které se jistě mnozí netrpělivě těší.

Multikulturní historie

Chile je od Francie přes půl světa, takže se správně ptáte, proč je v tom jméně cítit určitý francouzský podtext. Odpověď můžeme najít v dlouhé historii chilského vína, která se datuje až do 16. století. Tehdy oblast kolonizovali španělští conquistadoři a přivezli sem vinnou révu neboli Vitis vinifera.

Chilská úrodná půda a chladné podnebí pro ni byly přímo ideální, a tak nic nebránilo rozvoji kultury vinařství. Když sem začali proudit francouzští migranti, například Silvestre Ochagavía, začaly se prohlubovat odborné znalosti a etablovat se názvy řady dnešních vín.

Odvětví se v této opojné kombinaci španělské a francouzské kultury nebývale dařilo až do devastujícího dopadu obou světových válek. Na chilském vinařství se nesmazatelně podepsala i globální Velká hospodářská krize. Země byla kvůli poválečnému izolacionismu odstřižena od zbytku světa a producenti se začali dívat směrem ven zase až v 80. letech.

Modernizovalo se vinařské vybavení a výroba se začala rozšiřovat, aby uspokojila rostoucí mezinárodní poptávku po charakteristické chuti tohoto vína. Vinařský boom zažil vrchol v roce 2004. Mezinárodní soutěž tehdy ovládl Chilan Eduardo Chadwick se svým vínem Viñedo Chadwick 2000.

Tajemství bylo jednou provždy venku. Chilské víno se stalo světovou špičkou a nabízelo skvělý poměr cena/výkon. Chile dnes vyváží víno v hodnotě 2 miliard euro a tajemství jeho úspěchu zřejmě spočívá v unikátních odrůdách hroznů.

Za vším hledejte hrozny

Cabernet Sauvignon

Když se řekne chilské víno, pravděpodobně vás napadne Cabernet Sauvignon. Jedná se o ideální začátek případné prohlídky zdejších vinařských oblastí.

Vinice se nacházejí v teplém údolí Central Valley poblíž hlavního města Santiaga, které je známé bohatou půdou. Tento terroir je perfektní živnou půdou pro nádherně zemité hrozny s ostružinovými tóny, které vyžadují zrání, jež se nesmí uspěchat.

Tip: Nemusíte se vyloženě praštit přes kapsu a kupovat super drahou láhev Cabernetu: toto víno se proslavilo svojí skvělou cenou a běžně seženete kvalitní láhev do 300 korun!

Carménère

Ještě chvíli v centrální oblasti zůstaneme a zastavíme se u charakteristické odrůdy Carménère, která je svým způsobem velmi ojedinělá. Cabernet se objevuje prakticky na všech stolech po celém světě, ale Carménère si tiše sedí v koutku a do okolí vyzařuje statut „jedné z původních šesti odrůd hroznů z Bordeaux“.

Tato odrůda je považována za klíčovou pro budoucí úspěch chilského ve světě vína a její hrozny mají vzácnou štiplavou „nezralou“ chuť, která by se dala připodobnit ke kapii. 

Pravda je taková, že mezinárodní vinaři stále tuto lahodnou odrůdu zkoumají a v následujících letech se pravděpodobně můžeme těšit na další poznatky.

Merlot

Když půjdeme dále na jih, objevíme hrozny, které byly v minulosti zaměňovány za Carménère. Merlot vděčí své plné, přesto však jemné chuti, podnebí v údolí Colchagua Valley, a dá se kombinovat s výraznějšími odrůdami, jako je například Cabernet.

Tip: Chilský Merlot je vhodný ke zjemnění intenzivních chutí, proto se v evropských kuchyních těší takové oblibě. Když si ho dáte například k výrazné omáčce na italské těstoviny, zažijete doslova nebe v ústech.

Bílý nádech

Ze slunečného chilského klimatu vzchází řada bohatých červených vín, ale když zabrousíme do slavné oblasti Valparaiso u pobřeží, můžeme si vychutnat zase lahodná, ovocná bílá vína. Oblast se dělí na dvě podoblasti.

V údolí Aconcagua na okolních horách odtává sníh, který zavlažuje hrozny čerstvou vodou a hrozny tím ve své chuti získávají určitý svěží nádech.

Druhou oblastí je údolí Casablanca, které se proslavilo během revitalizace vinařství v 80. letech, a pěstují se zde světoznámé odrůdy Sauvignon Blanc a Chardonnay, kterým se daří v chladnějších podmínkách.

Mezi těmito dvěma slavnými víny je nicméně podstatný rozdíl. Sauvignony mají většinou intenzivní citrusové tóny, které se obvykle popisují jako jemná kyselinka, a Chardonnay je v chuti zase kulatější a vyváženější.

Tip: Když pomineme, že existuje stejnojmenný slavný snímek, který se odehrává v marockém nočním podniku, kde se lidé můžou mimo jiné oddávat hazardním hrám, tak i v chilské oblasti Casablanca máte možnost zavítat do jednoho z největších chilských kasin Vina del Mar, což znamená, že během toho, co se budete snažit porazit automaty, můžete usrkávat lokální Chardonnay.

Budoucnost chilského vína

Od vlivu řady evropských kultur až po vinice zavlažované čerstvě odtátým sněhem. Důvodů, proč je chilské víno z hlediska chuti tolik let na špici, je obrovská spousta. Ale jaká je jeho budoucnost?

Posledních třicet let byl rozvoj opravdu raketový. Svět vína tady prodělal obrovskou modernizaci, aby se mohl poměřovat se světovými velikány, a vybavil se nejnovějšími technologiemi.

Proudí sem obrovské mezinárodní investice od zámožných rodin, jako jsou třeba Rothschildové a Marnier-Lapostolleové, zakladatelé likérky Grand Marnier.

V roce 2009 dále v Chile vzniklo Hnutí nezávislých vinařů (MOVI), jehož obdobu máme i v ČR, Tento spolek inovativních vinařů si dal za cíl zlepšovat kvalitu zdejšího vína a snaží se vinaře zapojovat do každé fáze výrobního procesu.

Možná se nám tedy rýsuje nová generace špičkových vín a Chile i nadále zůstane na špici světového vinařského žebříčku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat