Rizika spojená s užíváním léků proti bolesti

Jak často si vezmete prášek na bolest? Myslete na to, že i nevinně se tvářící tabletka může zapříčinit chronické onemocnění ledvin nebo žaludeční potíže. A s čím ji rozhodně nekombinovat? Pozor na antidepresiva i ředidla krve!

Pokud se podíváte do svých domácích zásob, s největší pravděpodobností tam naleznete minimálně jedno balení volně prodejných prášků proti bolesti. Koneckonců, co je na tom divného, viďte? Tato nesteroidní protizánětlivá léčiva označovaná zkratkou NSAID poskytují v krizových situacích rychlou a vítanou úlevu. A běžně je polyká tolik lidí, že vypadají jako něco zcela bezpečného, přátelského a zdravotně nezávadného. Je tomu ale skutečně tak?

Zdání může klamat

Tak jistě, že když si tabletku dáte „jednou za uherský rok“, žádných život ohrožujících hrozeb se obávat nemusíte. Úplně jiná písnička je to ale tehdy, kdy zmíněná analgetika konzumujete několikrát do týdne. Co všechno může tahle první pomoc způsobit?

Ledviny v ohrožení

Závěry studie publikované v magazínu PLOS One uvádí, že dlouhodobé užívání NSAID léčiv výrazně zvyšuje riziko chronického onemocnění ledvin, přičemž častěji postihuje pacienty s arteriální hypertenzí. Jestli tedy máte vysoký tlak, nejsou pro vás tyhle medikamenty právě nejvhodnější.

Negativní vliv na krev i psychiku

O prášcích na bolest možná nevíte, že kombinovat je třeba s antidepresivy nebo léky na ředění krve se nemusí dvakrát vyplatit, protože narušují jejich účinnost. Tím si lze přivodit zhoršení psychických problémů či nadměrné krvácení.

Trable se žaludkem

Konzumace NSAID léků se také vůbec nedoporučuje jedincům s žaludečními vředy. Ovšem i těm, kteří jimi netrpí, mohou zapříčinit nevolnost, pálení žáhy, ztrátu chuti k jídlu, bolesti žaludku a perforaci (protržení) střeva. Tedy alespoň podle odborníků, kteří nabádají k tomu, abychom je nezneužívali a brali je spíše jen ve výjimečných případech. Možná není od věci porozhlédnout se po jiné a třeba i přírodní alternativě, co myslíte?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat