Podpora tvořivosti pomocí prostých technik

Přesun z kanceláře plné lidí do koutku v rohu vlastního obýváku nemusí být jednoduchý. Najednou horko těžko chytáte myšlenku, nedaří se vám posunout se v projektu a často tápete, jak vlastně začít a ukončit větu tak, aby dávala smysl. Peklo! Přestaňte se litovat a přivolejte nové nápady!

Podávat špičkové výkony v domácích podmínkách je tak trochu majstrštyk. Být produktivní, když okolo vás pobíhají děti, vidíte neumyté nádobí a kurýři se zásilkami si u vás podávají dveře, není snadné. Dřív nebo později se dostaví útlum. Víte, co dělat, když se potřebujete posunout o krok napřed?

Pohled „do blba“

Zase vám to v práci nejde tak, jak si představujete. V takovém případě se podívejte na delší vzdálenost. Protilehlou, prázdnou stěnu, oblohu za oknem. (Ideálně okno otevřete a užijte si všechen ten nekonečný prostor nad hlavou. Chvíli si jej prohlížejte a nic od sebe neočekávejte.) Aktivujete parasympatický nervový systém. Přenos myšlenek se zrychlí a vy pocítíte příliv kreativity. Efektivněji tak vyřešíte své problémy.

Pokud máte poblíž i nějakou zeleň, využijte toho. Přírodní prvky, jako jsou stromy, keře, krajiny, zahrady, parky, ale i pouhé obrázky pláží, potoků a podobně, mají stejný efekt. Zmírňují stres a už jen pohled na ně podporuje tvořivost. Při opravdu zdlouhavé činnosti, o které víte, že vás zaměstná na celý den, týden či měsíc, tudíž nevidíte její konec, se však můžete v nápadech „zaseknout“ klidně na celé dopoledne. Co zabírá ze všeho nejvíc?

Návratnost ztraceného času

Nemá smysl se trápit. Když to nejde, tak to nejde. Vyrazte ven a na půl hodiny se procházejte. Zavítejte na klidnější místa, vnímejte vzduch, zemi, klid. Jakmile se vrátíte, tok vašich myšlenek se zrychlí. Lidé často mají pocit, že když z kanceláře odejdou, ztratí tím svůj drahocenný čas a sníží produktivitu, ale ve skutečnosti je to přesně obráceně. Z dlouhodobého hlediska jsou procházky pro psychiku a zmírnění napětí velmi blahodárné. Mozek se však dá stimulovat i s pomocí potravin a nápojů.

Startovače z kuchyně

Kupříkladu zelený čaj obsahuje antioxidanty a živiny, které pozitivně ovlivňují mozkovou funkci. Klíčovou účinnou složkou je pochopitelně kofein coby známý aktivátor zvyšující bdělost, paměť a soustředěnost. Skvělá je také kvalitní tmavá čokoláda. I ona má dobrý vliv na kognitivní funkce a náladu, ovládá schopnost soustředění a zároveň vytváří pocit štěstí. To mají na svědomí stimulanty, mezi které patří kofein, teobromin a fenyletylamin. V případě nouze si tedy nějaký ten čtvereček dopřejte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat