Zorientujte s v podmínkách očkování proti koronaviru

Cítíte se trochu nesvá, jakmile si jen uvědomíte, že by vás mělo čekat očkování proti koronaviru? Vlastně ani doteď ještě nejste rozhodnutá, jestli se vůbec očkovat nechat? Máme odpovědi na nejpalčivější otázky.

Koronoviry zkoumají již několik let, stejně tak se již několik let pracovalo na vývoji vakcín proti SARS a MERS, ze kterých nové očkování proti COVID-19 z velké části vycházelo. A díky tomu bylo možné ho vyvinout v tak krátkém čase.

Už na konci roku 2020 se objevilo první účinné očkování. K dispozici jsou očkovací látky s 90procentní účinností od firem Moderna a Biontech/Pfizer, nebo vakcína britsko-švédského koncernu AstraZeneca s ochranou minimálně 70 procent. Jen pro srovnání – například očkování proti chřipce nabízí ochranu jen mezi 59 až 67 procenty.

Přesto je ještě velké procento obyvatel, a to nejen v Česku, kteří jsou ohledně účinnosti a vedlejších účinků skeptičtí. Pokud jste se také stále ještě nerozhodli, máme pro vás odpovědi na nejčastější otázky.

Jak spolehlivé je?

Jakákoli vakcína je uvedena trh teprve až po dostatečných testech, tedy i vakcína, která má chránit před COVID-19, byla intenzivně zkoumána. Existují jasné zákonné a vědecké předpisy, které je potřeba splnit, než může být schváleno použití na zdravém člověku. A i po tom, kdy je vakcína již dostupná na trhu, podrobuje se neustálým kontrolám ke zjištění možných vedlejších účinků. Zatímco za posledních 10 let se studie zaměřovaly v průměru na 6 700 testovaných osob, byla očkovací látka od konce července do poloviny listopadu 2020 testována na celkem téměř 45 000 mužích a ženách u koncernu Biontech/Pfizer a na 30 000 osobách u Moderny.

Má vedlejší účinky?

Celkově byly vedlejší účinky méně časté a odezněly po krátké době. Až 83 procent účastníků uvedlo bolest v místě vpichu. Jako další vedlejší účinky byly zmíněny začervenání, únava, bolesti hlavy, průjem a bolesti kloubů. Hlavně po aplikaci druhé dávky se u zhruba 14 procent objevila teplota. Jak ale vysvětluje Stefan Kaufmann z Institutu Maxe Plancka, bez vedlejších účinků neexistuje nic.

Jak funguje?

Očkovací látka funguje tak, že náš imunitní systém naučí rozpoznávat původce onemocnění a bránit se. Vakcína proti COVID-19 je naprogramovaná tak, aby imunitní systém reagoval okamžitě, jakmile rozpozná celý protein na povrchu koronaviru. Po očkování tedy naše tělo vyvolá „odpověď“ a jakmile se tělo očkovaného nakazí, bude organismus už připraven bojovat. Jak dlouho taková ochrana trvá, bohužel není s ohledem na krátkou dobu možné říct. Důležité je také zmínit, že vakcína neobsahuje žádné kmenové buňky nebo jiné buňky živočišného původu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

188 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:41
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat