Většina lidí vzdá své novoroční předsevzetí před příchodem jara

Dny se prodlužují, slunce svítí tak nějak intenzivněji a my jsme zase o něco veselejší. Jakpak by ne, vždyť ve vzduchu je konečně cítit jaro! S ním ovšem naše novoroční předsevzetí berou za své…

Novoroční předsevzetí? I to je způsob, jak začít s pozitivními změnami! Ať už jde o zdravější jídelníček, pravidelné cvičení, skoncování se zlozvyky nebo úsporu peněz, může tento závazek život v mnohém vylepšit. Tedy samozřejmě za předpokladu, že mu člověk dostojí. Jenže s tím je tak trochu problém. Drtivé většině lidí vydrží odhodlání maximálně do jara!

Momentální nápad versus nadlidský úkol

Jistě si pamatujete tu posvátnou chvíli, kdy jste první den roku přísahali, že přestanete jíst tolik sladkostí, omezíte kofein a třikrát týdně vyrazíte na běžeckou stezku. Koneckonců, není to přece tak dávno. Teď si s chutí dáváte třetí koblihu, pijete pátou kávu a sportovní oblečení jste ani neviděli. Možná se trochu stydíte sami před sebou. Anebo je vám to úplně jedno, protože jste s tím tak nějak počítali. Každopádně jisté je, že v tom rozhodně nejste sami.

Únor jako křest ohněm

Ze statistik vyplývá, že si novoroční předsevzetí dává 53 procent našinců, přičemž 10 procent z nich naprosto rezignuje po pár dnech. Ostatní sice ještě nějakou dobu „drží“, ale žádná sláva to také není. Zlomový pak bývá hlavně únor, na jehož počátku své sliby plní už pouze 70 procent osob, ovšem s každým následujícím týdnem se jich vzdává zhruba 15 procent. Taková data ukazuje studie společnosti Ipsos, jejíž specializací jsou nejrůznější analýzy a průzkumy trhu.

Jaro? Definitivní tečka i důkaz slabé vůle

Tímto tempem to tedy letos, stejně jako loni, dospěje k tomu, že do jara, které v roce 2021 připadá na 20. března, a to přesně v 10 hodin a 37 minut, vlastní cíle budou mít váhu skutečně jen pro minimum lidí. Co za tím stojí? Na to mají psychologové jasný názor. Podle nich jsou pomyslným kamenem úrazu hlavně nereálná očekávání, která mnozí mají. Své ale udělá i nedostatečná podpora okolí, stejně jako slabá vůle a neschopnost zvládat těžší překážky. A co vy, máte k tomuto tématu co říct?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat