Pokojové rostliny s léčivými účinky

Pokojové rostliny nejsou jen na okrasu. Čistí vzduch a s přirozeností sobě vlastní jej udržují vlhký. Díky nim můžete zlepšit i kvalitu svého spánku. Které druhy by vám doma neměly chybět?

Pěkně vypadající rostlina je báječným dekorativním prvkem, který dotváří atmosféru domova. Zároveň bývá neúnavným dělníkem bojujícím za lepší vzduch. Pokud si pořídíte jednu z těchto pokojovek, podpoříte svoje zdraví a navíc zútulníte obývací pokoj nebo ložnici.

Zelenec chocholatý

Zelenec chocholatý (Chlorophytum comosum) je skvělý pro odstraňování formaldehydu ze vzduchu, které se do vaší domácnosti dostane z věcí běžné denní potřeby. Řeč je o voskovaných papírech, ubrouscích na obličej, dřevotřískových deskách nebo syntetických tkaninách. Kromě formaldehydu se zelenec, který je na pěstování nenáročný, zaměřuje na oxid uhelnatý a další toxické nečistoty.

Břečťan

Škodlivý formaldehyd absorbuje i břečťan popínavý (Hedera helix), který také pohlcuje až 94 procent vzdušných částic plísní, jež mohou vyvolat alergie. Je výbornou volbou, pokud sháníte něco zeleného do své ložnice, máte astma, trápí vás potíže s dýcháním a spánkem. Jenom pozor, anglický břečťan je jedovatý, proto je nutné držet ho dál od dětí a domácích zvířat.

Tchýnin jazyk

Další skvělá pokojová rostlina pro ložnici je známá jako tchýnin jazyk (Dracaena trifasciata).  Tuto přezdívku si vysloužila pro své dlouhé a špičaté listy. Uvedená rostlina patří mezi nejoblíbenější možnosti při zlepšování kvality vnitřního ovzduší. Většinu své práce provádí v noci, kdy přeměňuje oxid uhličitý na kyslík. Tchýnin jazyk ze vzduchu odstraňuje všechny druhy toxinů, včetně formaldehydu, toluenu, benzenu a xylenu. Chcete-li mít doma co nejzdravější prostředí, obstarejte si hned několik kusů a rozmístěte je po celém bytě.

Bostonská kapradina

Bostonské kapradiny, které jsou přirozeným zvlhčovačem, také patří mezi nejlepší rostliny na čištění a zvlhčování vzduchu. Jako jejich kolegyně bojují proti formaldehydu, xylenu a dalším nežádoucím toxinům. Snadno se pěstují a mají zajímavý vzhled.

Lilie míru

Říká se jí toulcovka (Spathiphyllum), česky též lopatkovec, lilie míru či spatifylum. Mívá nádherné květy a mezi botaniky zaujímá jednu z prvních příček mezi rostlinami, které umí vyčistit vzduch a detoxikovat jej od látek jako je benzen, formaldehyd, trichloretylen nebo amoniak. Lopatkovce nejvíce oceníte v ložnici, ale i v jiných částech domu. Jelikož se však jedná o kvetoucí pokojovou rostlinu, je třeba počítat s produkcí pylu a květinovou vůní. V případě, že trpíte na alergie, si na lilii míru radši nechte zajít chuť.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat