Příznaky post-lockdownové úzkosti

Tak nějak se pořád necítíte být ve své kůži. Co to s vámi je? Jestli se poznáváte v několika bodech, dolehla na vás pandemie a úzkost s ní spojená! Vytvořte si osobní krizový plán, dokud je čas!

Nekončící vládní opatření, zákazy, distanční výuka, žádná vidina lepších zítřků, smrt. Pandemie koronaviru se zapsala a stále ještě se zapisuje do historie. Psychologové a psychiatři apelují, že rapidně přibývá pacientů s psychickými problémy a depresemi. Možná jste i vy obětí post-lockdownové úzkosti. Jak se projevuje?

Život těžký už od rána

Cítíte strach z budoucnosti, máte potíže se spánkem, často býváte unavení, podráždění, koncentrace si vzala dovolenou. Pravidelně se potýkáte se žaludeční nevolností, dušností, zrychleným dýcháním, pocením i palpilací, tedy nepříjemným a obvykle náhlým stavem, který je spojený s tlakem na hrudi a vnímáním silného a zrychleného tlukotu srdce. (Palpilace může být spojena i se závratí a slabostí.) Nic vás nebaví, neděláte věci, které vám dřív dělaly radost.

I v úzkosti panují rozdíly

Pochopitelně, že je normální a přirozenou reakcí cítit úzkost, když se svět potýká s tak nebezpečným nepřítelem jako je covid-19. Nejistota a situace, které člověk nemá pod kontrolou, ho přirozeně děsí, nicméně všechno má svoje hranice. Varovným signálem, že se nejedná o „pouhou“ úzkost, ale post-lockdownovou záležitost, je hlavně stupňování a časté opakování chmurných myšlenek. Jakoby těch pozitivních a světlých dní bylo čím dál méně. Špatná nálada trvá déle a vy se postupně propadáte do temných břehů beznaděje. Co s tím?

Podpora v nouzi

V první řadě zabírá, když si promluvíte s někým, komu důvěřujete. Nic v sobě neduste, pusťte to ven. Náhled jiné osoby vás může uklidnit. Pochopíte, že v tom nejste sami. Taková podpora je velmi důležitá.  Pakliže se úleva nedostaví, ještě než požádáte o odbornou pomoc, vytvořte si krizový manuál.

Vždy myslete dopředu

Každý večer si sepište, jak bude následující den vypadat. Kolik času potřebujete věnovat práci, co budete vařit. Vyhraďte si i osobní prostor pro meditaci, koníček, cvičení nebo sledování oblíbeného seriálu. Plán (vaše malé dosažitelné cíle), který budete sledovat, udrží vaši pozornost a podpoří pocit uspokojení a radosti. Také se oprostěte od zdrojů negativních emocí. Nesledujte hlavní televizní zprávy, ale třeba jen ty krátké odpolední, pokud stále chcete mít přehled, co se „tam venku“ děje.

Plánujte

Zůstaňte ve spojení se svými životními cíli a hodnotami. Neustále si připomínejte, čeho chcete dosáhnout. Vždy jste snili o koupi chalupy? Ve volném čase jen tak procházejte inzeráty v lokalitách, které vás lákají, a sněte. Fantazijní prostředí vaší přetížené duši uleví. Zároveň aspoň občas změňte prostředí. Vyrazte do přírody, choďte na procházky, dýchejte čerstvý vzduch. Ostatně, když uvidíte pejskaře, jak venčí své miláčky, nebo cyklisty, kteří na sobě pracují, může vás to motivovat k aktivitě. Ovšem v případě, že se váš duševní stav horší, tíhnete k alkoholu a stále ve svém životě nedokážete najít něco pozitivního, odbornou pomoc skutečně neodkládejte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat