Varovné projevy vaginálních vředů

Uf, něco vás svědí v rozkroku. Třeba se jedná o alergickou reakci na prací prášek nebo aviváž. To je ale ta lepší varianta. Vyrážka či drobné hrbolky mohou být předvojem vaginálních vředů, které snižují kvalitu života. Jak o sobě ještě dávají vědět?

Většina lidí v tom dodnes má guláš. Pochva není totéž co vulva. Za vulvu se považují vnější ženské pohlavní orgány, tedy ty, které vidíme okem. Právě na nich se mohou vyskytnout vřídky, za jejichž existencí stojí několik faktorů. Parfémovaná mýdla, vložky, tampony napuštěné bůh ví čím, prací prášky a další chemické prostředky způsobují podráždění rodidel. Nejedná se přitom o infekci jako takovou. Stačí dráždivé látky vynechat a věci se vrátí do normálu. Někdy je to ale docela jiná písnička. Vřídky bolí a neustupují ani potom, co své prádlo perete šetrněji. Kdo nebo co je viníkem?

Pohlavně přenosná nemoc

Nejběžnější příčinou genitálních vředů je virus herpes předaný při sexuálním kontaktu, následovaný syfilisem. Za 4 až 7 dní po pohlavním styku s nakaženou osobou se objevují potíže při močení a vřídek (nebo vřídky) na pohlavním ústrojí. Nejdřív se jeví jako hrbolky nebo neškodná vyrážka, která svědí. Ženy si často stěžují na výtok, obecně se nakažení setkávají s horečkami, bolestivým močením či zvětšenými lymfatickými uzlinami.

Plísňové infekce

Vulvovaginální kandidóza, známá také jako vaginální kvasinková infekce, je nejčastější plísňovou infekcí, která způsobuje vředy na vulvě. Jak se projevuje? Pálením během sexu a močení, svěděním a neobvyklým vaginálním výtokem. Nelze nezmínit ani viry a bakterie. Třeba takový streptokok skupiny A na vulvě vytvoří boláky se stejným nadšením jako virus herpes. Pochopitelně, že když už se něco takového projeví, bez lékaře to nepůjde. V případě, že se vředy neléčí, mohou na genitáliích nebo kolem nich vytvořit srůsty, jizvy, infekce a záněty. Proto ostych stranou a telefon do ruky.

Jak probíhá vyšetření?

Gynekolog provede fyzickou prohlídku a prozkoumá vaši zdravotní historii. Poté doporučí krevní test, test moči, bakteriální či virový výtěr, aby zjistil původce vředů. V závislosti na něm se odvíjí léčba. Pohlavně přenosná nemoc je obvykle léčena antibiotiky a antivirotiky. Na vulvární vředy, které nejsou způsobeny infekcemi, lze povolat kortikosteroidy či antihistaminika.

Úlevu od svědění poskytují koupele v epsomské soli, chladivé obklady přikládané na zasaženou oblast, lokální anestetika (kupříkladu lidokain) nebo zklidňující krémy, které zmírňují svědění a posilují bariérovou funkci pokožky vnějších rodidel.  No a sex? Na ten aspoň chvíli zapomeňte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat