Podíváme se na zoubek poruchám spánku

Stále více lidí tráví noci vzhůru. Bohužel nedobrovolně. Proč vznikají spánkové poruchy a co proti nim dělat?

Lepší spánek si přeje mnoho z nás. Podle aktuální studie trpí nespavostí nebo problémy se spánkem stále více lidí. Usnout je tak pro mnoho lidí problém, ale nejen to je na vzestupu. Co jsou vlastně spánkové poruchy?

Spánkové poruchy

O spánkových poruchách lze hovořit tehdy, pokud alespoň tři noci během čtyř týdnů člověk spí v noci tak špatně, že přes den trpí únavou, nesoustředěností nebo skleslostí.

Hovoříme-li o problémech během spánku, znamená to, že se několik po sobě jdoucích nocí člověk několikrát během spánku vzbudí a následně těžko usíná. Že se několikrát za noc (v průměru dokonce 28krát) nakrátko vzbudíme, je naprosto normální s ohledem na střídání spánkových cyklů. Rozhodující je, jestli se v noci probudíme a tyhle krátké spánkové přestávky vůbec nevnímáme nebo je pro nás potom těžké znovu usnout.

Příčiny nespavosti

Příčin je přitom mnoho. Hlavním problémem podle odborníků je, že je pro nás stále těžší vypnout a zapomenou na povinnosti. Přemýšlíme dlouho do noci o práci nebo jiných věcech a nedostaneme se tak do uvolněné vnitřní pozice a klidu, který je pro usínání a kvalitní spánek velmi důležitý.

Tradovaná domácí pomoc jako televize nebo sklenička vína bohužel nefungují. Pokud usneme u televize, není to ten správný hluboký spánek. Alkohol zase zkracuje hlubokou spánkovou fázi, kterou naše tělo bezpodmínečně potřebuje k regeneraci. Jak se tedy poruchám spánku bránit?

Tipy proti spánkovým poruchám

Pokud nespíte kvalitně více dní, oslabujete si imunitní systém a jste tak mnohem náchylnější na infekce. Výzkumy ukazují, že kdo spí 14 dní méně než 5 hodin za noc, zvyšuje riziko nachlazení až třikrát. A pro muže může mít nedostatek spánek ještě další následky: produkují méně testosteronu a snižují tak svoji plodnost. Při nedostatečném spánku po dobu několika měsíců navíc stoupá riziko onemocnění srdce a poruchy metabolismu. Dobrý důvod proti tomu něco dělat. A k tomu vám pomohou následující tipy experta.

Analogické místo digitální

Zní to jednoduše, a přitom je to pro nás tak obtížné. Chytré telefony, tablety a další podobné věci do ložnice vůbec nepouštějte. Umělé světlo monitorů brání našemu tělu vyplavit hormon melatonin, které nutně potřebuje pro usnutí.

Na Hromnice o den více

Pamatujete si na film s Billem Murraym, kde ho podivná časová smyčka nutí prožít si jeden den stále znovu a znovu? To je strategie, která se pro správné usínání ukázala jako velmi efektivní. My lidé totiž rádi žijeme podle zvyklostí, rituálů, které nám dodávají na jistotě. Pokud si tedy každý den hodinu před usnutím zvyknete na stejné rituály, usnete potom mnohem rychleji a spát budete mnohem lépe.

Nedělejte věci napůl

Kdo není unavená, nemůže usnout a spát. Proto je důležité, abyste večer trochu spánek podpořili. Přimhouřit oči u filmu na gauči zní možná dobře, ale po tomto ošizeném spánku si neodpočinete pořádně, a kromě toho si znemožníte později v posteli usnout rychle.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sekaná

(1 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat