To správné chování v restauraci nepodceňujte

Správné stolování patří i dnes ke slušnému chování. A třeba při prvním rande nebo na pracovních obědech či večeřích si nikdo ostudu utrhnout nechce. A ačkoli se hodně věcí zdá jako samozřejmé, může se stát, že jste na ně už zapomněli. Nebojte se – my vám je rádi připomeneme.

Byli jste pozváni do luxusní restaurace. Když jste konečně našla vhodné oblečení a zvolila i padnoucí boty, přichází ta hlavní část večera: vstup do restaurace. Právě teď začínají platit pravidla slušného chování. Samozřejmě už malé děti vědí, že u stolu se nemlaská a člověk má sedět rovně. Ale je toho mnohem více, na co je potřeba si dát pozor. A to i když v současnosti už ta pravidla nejsou tak přísná, jako dříve, stále patří k dobrému vychování.

První krok

Ze zásady byste měli jeden na druhého čekat před restaurací, přičemž je dochvilnost velmi důležitá. Pokud byste se měli zpozdit, měli byste neprodleně druhou osobu informovat. Pak je možné, aby tato vešla do restaurace sama a během čekání si například objednala něco k pití.

Při vstupu do restaurace muž otevře dveře, rychle vhlédne dovnitř a pustí ženu jako první, přičemž ji samozřejmě šarmantně drží dveře. Za chladnějšího počasí bere muž ženě také kabát. To už dnes není pravidlo, ale každá žena se cítí velmi dobře, když se muž chová jako opravdový gentleman.

Chování u stolu

V malých skupinkách jídlo objednává vždy hostitel. Pokud jste host, pak se před objednáním hostitele vždy zeptejte, co by vám doporučil. Podle toho hned poznáte, kolik je ochoten za jídlo zaplatit. Nemusíte si ale objednávat to nejdražší, ačkoliv je hostitel velkorysý. V luxusnějších restauracích k vám po nějaké chvilce číšník přijde sám, v opačném případě ho můžete přivolat sami – ve většině případů stačí pouze oční kontakt. Rozhodně se vyhněte hlasitému pokřikování a mávání.

U jídla

Pokud to typ pokrmů dovolí, měli byste s konzumaci začít až tehdy, když už svoje jídla mají všichni. Nemusíte být ani příliš nervózní, pokud je na stole příliš mnoho lžiček a vidliček. Začíná se vždy s tím, který je z vnější strany první na řadě.

Na zdraví

Pokud si budete připíjet na zdraví nebo zdařilý večer, je nutné zmínit pouze jedno – sklenice na víno a sekt se drží vždy za nožku. Jednak to působí velmi elegantně, a navíc se vyhnete nepěkným otiskům prstů na skleničce. Také od skutečného přiťukávání už se upouští. Většinou stačí jen krátké „na zdraví“ a naznačení přiťuknutí skleničkou směrem k ostatním.






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat