Předávkování během má na tělo neblahý vliv

Trénujete na běžecký maraton? Tvrdě, často a dlouho? Pak počítejte s negativními účinky fyzické zátěže na tělo, která se odráží v délce života.

Běhání se stalo jedním z nejoblíbenějších pandemických sportů. Aby ne. Nahrává sociálnímu distancování, je spojeno s čerstvým vzduchem, nevyžaduje speciální vybavení, tedy kromě kvalitních bot, které tlumí nárazy a neničí klouby, redukuje tělesnou hmotnost, díky vyplavovaným hormonům snižuje stres nebo posiluje hustotu a odolnost kostní hmoty. Jenomže jak už to tak bývá, nic se nemá přehánět.

Optimální dávkování joggingu

Vědci tvrdí, že běžci, kteří se tomuto sportu věnují jednu až 2,4 hodiny týdně a ne více než třikrát za sedm dní, se dožívají vyššího věku. Již v minulosti výzkumníci prokázali, že častý běh na dlouhé tratě je stejně špatný jako vysedávání na gauči, ale tohle je průlom.

Akademici po 12 let sledovali návyky a zdravotní stav 1098 velmi aktivních běžců a 413 běžců příležitostných. Výsledky, které publikoval časopis Journal of the American College of Cardiology odhalily, že průměrná délka života velmi aktivních běžců je stejně nízká jako u nesportovců. Trochu šok, že? Studie také poukázala na významně nižší úmrtnost mezi těmi, kteří běží v pomalém nebo středním tempu. (To je takové, během kterého si bez obtíží zvládnete povídat nebo zpívat.)

Skutečně všeho moc škodí?

Vedoucí vědecký pracovník Peter Schnohr z nemocnice Frederiksberg v dánské Kodani uvedl, že dlouhodobé běhání a vyšší úroveň aktivity v tomto směru může představovat určitá zdravotní rizika, zejména pro kardiovaskulární systém.

Obecně se traduje, že pravidelně sportující lidé jsou vystaveni výrazně menšími riziku náhlého srdečního selhání než zbytek populace. Důvodem je to, že při vytrvalostním tréninku dochází k posílení srdečních stěn a rozšíření srdečních dutin. Nad rámec uvedených hodin a fyzického zatížení to ale podle kodaňských expertů není pravda.

„Pokud je vaším cílem snížit riziko úmrtí a zlepšit průměrnou délku života, je jogging několikrát týdně a v mírném tempu dobrou strategií. Cokoli navíc není jen zbytečné, ale i škodlivé,“ nechal se slyšet Peter Schnohr. Inu, zajímavý názor.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat