Kvalitní spánek vám pomůže k maximálnímu výkonu nejen ve fitku

Spánek je naprosto základním procesem zajišťujícím regeneraci psychické i fyzické stránky každého z nás. Vliv spánku je naprosto zásadní nejen pro budování svalové hmoty, ale také hormonální optimalizaci a s tím spojené správné a udržitelné hubnutí či motivace do tréninku. Přesto ale velká část sportovců sahá po všemožných suplementech slibujících na poli regenerace naprosté zázraky, ale spánkem se vůbec nezaobírají.

Sepsala jsem pro vás par tipů, jak na lepší spánek!

Blokace modrého světla

Modré světlo vyzařuje de facto veškerá elektronika. Jedná se o vlnovou délku v rozpětí 400–520 nm, která vlastně může za to, že se nám nezačne vyplavovat hormon melatonin. Existují i odborné poznatky spojující dlouhodobé koukání do elektroniky u lidí pracujících na nočních směnách s vyšším rizikem rakoviny nebo diabetu. Důvod, proč elektronika vadí, je také skutečnost, že vyzařování modrého světla evokuje v těle pocit, jako kdyby byl den, a tudíž vlastně nemá nejmenší důvod tvořit hormony, díky kterým usínáme.

Adekvátní teplota

Přísun čerstvého vzduchu je pro kvalitu našeho spánku další důležitý faktor, který spánek ovlivňuje. Zkuste usnout buď v přetopené, nebo naopak extrémně chladné místnosti. V obou případech se nebudete cítit moc komfortně. Optimální teplota je samozřejmě individuální, ale podle doporučení by se teplota měla pohybovat něco mezi 16–20°C.

Rutina

Vytvořte si svojí každodenní rutinu, kterou budete dělat předtím, než ulehnete a po níž se vám bude dobře spát. Zkuste třeba čtení knihy, krátkou procházku v pomalém tempu, dechová cvičení, nebo meditaci. Nevhodné jsou třeba nějaké vysoce intenzivní sportovní výkony.

Spánek by měl být pokaždé stejně dlouhý

Snažte se, aby byl váš spánek každý den stejně dlouhý. Díky tomu si tělo dané časy pevně zafixuje a ke vstávání nebudete potřebovat ani budík, tedy nejlépe se naučte chodit spát a vstávat ve stejný čas. Není totiž nic horšího, než být každý den v hodinovém spánkovém deficitu a o víkendu se to snažit se všechno dospat – ale ono nic nedospíte a nezapomeňte, že i o víkendu byste si tento režim měli hlídat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat