Proč je příjem vlákniny natolik důležitý? Je to zejména proto, že vlákninou živí náš mikrobiom a potřebují ji ke svému i našemu spokojenému životu. Jako prebiotikum je definována nestravitelná složka potraviny, která má vliv na příznivý rozvoj nebo metabolické ovlivnění střevních bakterií.
Prebiotika
Ve většině případů jsou prebiotika ve formě oligosacharidů nebo polysacharidů. Pokud budeme jíst více jablek, tak se nám rozmnoží bakterie, které se živí jablečnou vlákninou čili pektinem. Konzumací fruktooligosacharidů (zdroj z ovoce a zeleniny) a inulinu dokážeme příznivě ovlivnit bifidobakterie, které mají všeobecně prospěšné vlastnosti. Ovesné vločky zase obsahují zdraví prospěšné betaglukany, které mají schopnost také příznivě ovlivňovat imunitu skrze mikrobiom.
Synbiotika jsou kombinací probiotik a prebiotik. A jsou tak účinnější.
Synbiotika
Pojmem synbiotika můžeme rozumět výrobek, který obsahuje probiotickou a zároveň prebiotickou složku. Díky této kombinace dojde k prodloužení životaschopnosti probiotické složky, a má tak větší šanci dostat se do tlustého střeva a neskončit pouze v žaludku nebo v tenkém střevě. Podávání synbiotik je lepší než samostatné podávání prebiotik nebo probiotik. Vědci také zkoumali vliv probiotik, prebiotik a synbiotik na počet kmenů bakterií lactobacillus a bifidobakterií. K největšímu nárůstu těchto bakterií došlo po podání synbiotik, tedy kombinací probiotik a prebiotik, než v případě samostatné konzumace jednotlivých složek. Toto zjištění slibuje významné terapeutické účinky.
Zajímavé je, že když si dáme plnotučný jogurt bez zbytečné ovocné složky nahnané cukrem a namísto toho si k jogurtu dáme třeba jablko, banán nebo jiné ovoce, tak jsme právě měli svačinu, která je synbiotická. Jogurt jako probiotikum a banán jako prebiotikum. V kvalitních probiotických doplňcích stravy se setkáme s mnohem větší koncentrací účinných látek.
Jak podávání prospěšných bakterií funguje?
Je mylně všeobecně přijímanou skutečností, že se probiotické bakterie v tlustém střevě usadí natrvalo po jejich konzumaci. Ve skutečnosti jsou probiotika jako skupina výletníků, které se chystá podívat do přírodní rezervace. Projdou a zanechají za sebou stopy.
Pokud si představíte, že ke skupině 350 trilionů bakterií přijde menší skupinka o zástupu několika miliard a bude se dožadovat ubytování a stravy, tak asi moc dlouho nevydrží. Vytlačí je početnější bakterie, které se dokáží živit zrovna tím, co jsme měli na talíři. Proto jsou zapotřebí dlouhodobé změny životního stylu, případně i užívání kvalitních doplňků stravy.
Jako naprostý základ v otázce zlepšení celkového zdraví je první na pořadu dne zlepšení životního stylu. Funkčními potravinami, tedy těmi, které mají pro, pre nebo synbiotické účinky, dokážeme významně podpořit imunitní funkci organismu, a pokud k tomu přidáme ještě doplňky stravy, tak máme zaděláno opravdu na výborný základ.