Plodnost dnes ohrožují i běžné věci každodenní potřeby

Uvažujete o rozšíření rodiny? Pak vám na klidu asi nepřidá skutečnost, že v cestě za miminkem stojí i linoleum v kuchyni. A co teprve taková voděodolná kosmetika nebo plastová láhev, ze které běžně pijete!

Představte si scénář běžného rána. Člověk se probudí a postaví na kávu. Dá si vitaminový doplněk stravy, který zapije vodou. Poté si dopřeje snídani v podobě jogurtu, do něhož přidá třeba borůvky nebo maliny. Následně odchází do koupelny, kde se upraví pomocí oblíbených kosmetických produktů. Vypadá to jako reklama na zdravý životní styl, viďte? Ale zdání klame. A netušíte, jak moc.

Zákeřnost všudypřítomné chemie

„Některé chemikálie dokážou věrně napodobovat pohlavní hormony, zejména pak estrogen a testosteron. Ošálí tím tělo, aby si myslelo, že jich má dostatek, proto je už nemusí vytvářet. Tím výrazně klesá nejen jejich přirozená produkce, ale i lidská schopnost reprodukce,“ vysvětluje americká profesorka environmentální medicíny Shanna Swan. Podle této specialistky se nepřátelské chemikálie ohrožující početí skrývají doslova každé moderní domácnosti, což znamená jediné – naše zdraví se ocitá v pořádné reprodukční krizi.

Obal od jogurtu, nebo box na potraviny? To je zlo!

Jmenovaná lékařka na toto téma napsala knihu s názvem Count Down, v níž zmiňuje například teflon. Ten je v Guinnessově knize rekordů zapsán jako nejkluzčí látka světa a stejně kluzké je i tvrzení, že nepředstavuje žádná rizika. Chemicky zvaný polytetrafluoroethylen (PTFE) se využívá při výrobě nepřilnavého nádobí, ale obsahují i ho i některé voděodolné kosmetické přípravky. Závěry vědeckých studií ho dávají do souvislosti s endokrinními poruchami, oslabenou imunitou i vývojovými defekty plodu.

Nepřítel v rychlovarné konvici i osvěžovači

Další škodlivou látkou je podle Shanny Swan Bisfenol (BPA), který se nachází v obalech potravin, plastových láhvích i nádobách, účtenkách z obchodu i kuchyňských spotřebičích. Také on způsobuje neplodnost, stejně jako třeba ftaláty v elektrických osvěžovačích vzduchu. Nebo formaldehyd, po kterém doslova šlapete, protože se skrývá v linoleu. Jeho výpary ale můžete dýchat i při každém úklidu, jelikož bývá obsažen v čisticích prostředcích. Všechny tyto věci, předměty a prostředky každodenní potřeby jsou možná hlavním důvodem, proč je dnes tolik párů nedobrovolně bezdětných, myslí si Shanna Swan.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat