Autoimunitní onemocnění má typické projevy

Když se obranyschopnost „postaví na zadní“ a přestává plnit svou funkci, není to žádná legrace. Co když je to i váš případ? Tak nemožné to zase být nemusí. Nevěříte?

Autoimunitním onemocněním trpí podle aktuálních lékařských statistik více než 250 milionů lidí po celém světě. Jasné vysvětlení, proč tato nemoc vzniká, však zatím neexistuje. Odborníci se pouze domnívají, že roli při jejím vývoji hraje životní prostředí, časté užívání léků poškozujících střevní mikrobiom nebo genetika. Šokující jsou také její příznaky. V podstatě je totiž máme všichni! Měli bychom se snad bát taky?

Když selže hlavní ochranný mechanismus

Jak již název napovídá, autoimunitní onemocnění má něco společného s imunitou. Přesněji jde o její poruchu a situaci, kdy nerozpozná škodlivé látky, jež na ni útočí. Ve své zmatenosti pak napadá i vlastní zdravé buňky, což ohrožuje funkce celého organismu, a to včetně tkání a orgánů.

Mezi ukázkové příklady autoimunitního onemocnění patří kupříkladu celiakie, endometrióza, fibromyalgie, roztroušená skleróza, psoriáza i syndrom neklidných nohou. Dále pak revmatoidní artritida, ulcerózní kolitida, diabetes 1. typu či vitiligo. Seznam tím bohužel nekončí, neboť ve skutečnosti zahrnuje dalších přibližně 100 komplikací. Možná si říkáte, že těmi jmenovanými v žádném případě netrpíte a jste tedy z obliga. Ale ono to tak být nemusí. Proč?

Trápí vás migréna a únava? Zbystřete!

Experti připouštějí, že cesta k diagnóze bývá dlouhá a poměrně trnitá, protože tato nemoc přichází pomalu a nenápadně. A jak podle nich člověk pozná, že má trable s autoimunitou? Naznačují to prý časté bolesti hlavy, nepozornost, úzkostné stavy, nejrůznější vyrážky i akné. Za jakýsi varovný signál se ve vědecké profesi považuje také alergie, astma, suchost v ústech, únava nebo naopak náhlá hyperaktivita. Ovšem i výkyvy na váze, ztuhlost kloubů, svalová slabost, plynatost a potíže s trávením lze považovat za příznaky autoimunitního onemocnění! A teď ať hodí kamenem ten, koho popsané trable čas od času nepostihnou… Co si o tom myslet, že?

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku. Případné citace jsou uvedeny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat