Se stresem je potřeba bojovat cíleně

Dostihl vás stres a je potřeba s ním co nejrychleji zatočit? Pomocí jednoho „zlatého“ pravidla bys se vám to mohlo podařit.

Občasný, krátkodobý stres je vlastně přínosem. Přitom pozitivní stres nám pomáhá soustředit se sami na sebe, zmobilizovat energii a „nakopne“ nás. Oproti tomu stále se vracející nebo dlouhodobý stres je čisté zlo! Nejenže nás vysiluje emočně, ale je opravdu velmi nebezpečný pro naše zdraví.

Existují samozřejmě různé stresové situace s různými spouštěči a různými formami stresu. A ne všechny se dají zvládnout pomocí stejného postupu. A k tomu by mohlo pomoci zlaté pravidlo.

Tři „M“ proti stresu

Pravidlo tří „M“ je jako oslí můstek, díky kterému si uvědomíme, jaké máme možnosti zbavit se stresu. Jsou to: „mechanicky“, „mentálně“ a „management“.

A jak vám pomohou ve stresových situacích?

Mechanicky

V relativně hodně případech je pohyb velmi účinná metoda, jak se zbavit stresu a cítit se lépe. Mechanické odbourání stresu funguje moc dobře v situacích, ve kterých jsme nezávislý na vnějších faktorech jako je čas nebo jiní lidé. Pohyb nám pomůže odpoutat myšlenky, získat nový úhel pohledu nebo si vyčistit hlavu.

Mentálně

Mentální redukce stresu probíhá pomocí meditačních a dechových cvičení nebo třeba jen nacvičeným způsobem myšlení, které chceme aktivovat. Někomu pomáhají cílené otázky, jiní se v myšlenkách přesunou na oblíbené místo. Pomáhá v situacích, kdy nás netlačí čas a my můžeme v několika minutách stres setřást.

Management

Tím je myšlena osobní organizace. Pokud to jde, bylo by přínosné, naplánovat si dny a úkoly, abychom nemuseli neustále balancovat na hranici svých možností, schopností nebo času. Pustit se do managementu vlastního života pomůže, pokud se delší dobu potýkáme se stresem, nebo ve dnech, kdy je toho na nás zkrátka moc.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku. Případné citace jsou uvedeny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat