Chemické postřiky trávníku se dávají do souvislosti s rakovinou psů

Psí život je plný důvěry, ochrany, přátelství a lásky k člověku. Jako by už tak nebyl dost krátký, předčasně ukončit ho může i chemický postřik trávníku. A to nejen toho vašeho, ale i sousedova!

Drtivá většina chovatelů považuje své psí společníky za právoplatné členy rodiny, kterým by v žádném případě neublížili. Ovšem ti, kteří používají postřiky na trávník, to možná nevědomky dělají. Nejste náhodnou jedním z nich i vy?

Hrozba, kterou si nechceme vzít na triko

Nedávná americká studie, kterou uskutečnila vysoká škola Tufts University v Oregonu, přináší varování, o kterých by měl vědět každý milovník němých tváří. Její poznatky si spojují postřikové herbicidy určené k likvidaci plevele se zvýšeným rizikem maligního lymfomu, což je závažné hematoonkologické onemocnění. Ze závěrů tohoto průzkumu rovněž vyplývá, že postřiky na trávník mohou psovi bez ohledu na konkrétní plemeno způsobit i rakovinu močového měchýře. Ještě děsivější je skutečnost, že v podstatě nemusí jít o vaši travnatou plochu ani vlastní iniciativu.

Sousedy si bohužel nevybíráme

Autoři uvedené studie totiž zjistili, že hrozba onkologických chorob zvířat se týká i domácností, jež zmíněné toxické prostředky vůbec nevyužívají. Jak je to možné? Odpověď je poměrně jednoduchá – stačí, že je na zeleň aplikují sousedé. Obsažené chemikálie se pak šíří vzduchem a kontaminují všechno, co jim stojí v cestě.

Vy si je domů přinesete třeba na botách. Pes, jemuž ulpí při venkovním odpočinku v kožichu, je zase během obvyklé olizovací hygieny přímo ochutná. Chcete-li konkrétní jména, příkladem za všechny je kyselina dichlorfenoxyoctová, která narušuje endokrinní systém a organismus doslova otráví. Mimochodem, uškodit dokáže i lidem, zejména těhotným ženám, neboť se dává do souvislosti s vrozenými vývojovými vadami plodu. Zapříčinit může i jiné potíže, třeba dušnost, metabolické poruchy, nevolnosti, zvracení, bolesti hlavy, krvácení z nosu, nespavost a rozmazané vidění.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku.

Zdroje: www.oregonstate.edu






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat