Člověk má více orgánů, než ke svému přežití potřebuje

Žít bez jedné plíce, obou ledvin nebo žaludku? I to je možné! Třeba takový papež František o tom ví své!

Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik má lidské tělo orgánů? Třeba odborníci to dělají často, ovšem jejich pohled na věc je všechno, jen ne jednotný. Kdo by to byl řekl, že odpověď na tuto otázku může být tak složitá!

Důležitý je úhel pohledu

„Pokud jde o orgány, záleží na tom, koho se ptáte a jak je vlastně počítáte. Obecně se udává, že jich je 78,“ vysvětluje lékařka Lisa M. J. Lee, která působí na americké Coloradské univerzitě. „I když má každý z nich svou určitou funkci, zdaleka ne všechny jsou pro přežití nezbytné,“ zachází do detailů jmenovaná zdravotnice. Bez kterých byste se v případě nouze obešli?

Plíce. Opravdu musejí být dvě?

Není žádnou novinkou, že plíce jsou párovým orgánem. Co když by ale došlo k ukončení jejich vzájemné spolupráce tím, že by člověk o jednu z nich přišel? Pak by ta zbývající kompenzovala nepřítomnost svého partnera tím, že by zvětšila svou velikost, aby pojala více vzduchu. Taková situace nebrání normálnímu životu, ačkoli s jistými omezeními se počítat musí – třeba při náročnějším sportu. I papež František má pouze jednu plíci, za což může v dětství prodělaná infekce. A daří se mu celkem dobře…

I bez ledvin by to šlo

K chirurgickému odstranění ledvin nejčastěji dochází kvůli onkologickým onemocněním nebo geneticky daným chorobám. V případě odebrání obou ledvin je sice nutná doživotní dialýza (náhrada jejich funkce a pravidelné očišťování krve od odpadních látek), ale stále se daný jedinec může dožít požehnaného věku.

Také žaludek by se dal oželet

Úkolem žaludku je mechanické rozkládání potravy, k čemuž tento orgán využívá kyseliny, enzymy a další látky. Jeho úplné vyjmutí je možná radikální krok, ale při léčbě pokročilých stadií karcinomu to bývá jediná možnost. Když k ní dojde, tělo si poradí, protože tekutiny (kromě alkoholu) a živiny z potravin začne vstřebávat v tenkém střevě. Pacient jen musí dodržovat speciální režim, jemuž se říká šetřicí dieta.

Zdroj: healthdigezt.com






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat