Nepostradatelné vitaminy pro letní péči o vlasy

Nechcete mít z vlasů vysušenou „hromádku lámavého neštěstí“? Dopřejte jim správnou letní péči. Začít můžete třeba u vitaminů A, C a D. Poradíme jejich bohaté potravinové zdroje!

Horké sluneční paprsky, slaná nebo chlorovaná voda, písek, volné radikály i vítr. Tohle všechno jsou vlivy, kvůli kterým bývají vlasy suché, lámavé, roztřepené, bez lesku, objemu i vitality. Prevence a zároveň i první pomoc? Tou je optimální přísun vitaminů! Koneckonců, hříva tyto živiny ke svému zdraví potřebuje úplně stejně jako jiné části těla. Které konkrétní látky byste si během prázdninových měsíců měli hlídat dvojnásob?

Vitamin A zabraňuje vysušování

Všechny buňky v organismu pro svůj růst vyžadují vitamin A. Neobejdou se bez něj ani vlasy, které jsou ve své podstatě nejrychleji rostoucí tkání. Tento nepostradatelný spojenec pomáhá žlázám vytvářet kožní maz, který zvlhčuje pokožku hlavy a udržuje hřívu v kondici. Kromě toho, že vitamin A předchází vysušování, také zabraňuje nadměrnému vypadávání. Naleznete ho kupříkladu v batátech, mrkvi, dýni, špenátu, kapustě, vejcích a oleji z tresčích jater.

Vitamin C pro extra imunitu

Protože o vitaminu C se mluví hlavně v souvislosti se silnější obranyschopností, řada lidí dbá o jeho příjem jen v zimním chřipkovém období. Jenže to nestačí. Činí odolnější nejen vás samotné, ale i vaše vlasy! „Céčko“ je totiž známým protivníkem volných radikálů i oxidačního stresu. Navíc je nezbytné k absorpci železa a produkci kolagenu – bílkoviny, jež tvoří základní strukturu kadeří. Kromě citrusových plodů ho v hojném množství nabízejí i jahody, papriky, kiwi, černý rybíz, papája a překvapivě i květák.

Vitamin D je stimulantem růstu

Existuje více důvodů, proč si dávkování vitaminu D bedlivě hlídat. Odborníci upozorňují na to, že hraje důležitou roli v růstu nových vlasových folikulů a jejich výživě. Také zlepšuje celkovou kvalitu kštice. Rovněž tlumí stres, který vašemu účesu škodí více, než si myslíte. Pokud jde o potravinové zdroje, zařaďte do jídelníčku více tučných ryb, mléčných výrobků, hub, hovězích jater a celozrnného pečiva.

Zdroje: healthline.com, nih.gov







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat