Životně důležité stavební kameny zdravého těla

Sice jich tělo potřebuje ze všech látek nejméně, přesto jsou pro správný chod lidského těla nepostradatelné. Stopové prvky. Kde je hledat a na co všechno je potřebujeme?

Stopové prvky jsou životně důležité pro mnoho funkcí našeho těla a mají velký vliv na náš fyzický i psychický rozvoj i stav mysli. Nepostradatelné jsou například pro tvorbu krve a hemoglobinu, transport kyslíku nebo hojení ran. Jejich dlouhodobý nedostatek mlže vést k zdravotním problémům.

Tyto nepostradatelné živiny si tělo neumí samo vytvořit, je proto nutné je přijímat spolu se stravou. Zatímco některé minerální látky jsou základní stavební kameny a tělo se bez nich neobejde, u některých stopových prvků dosud není jejich význam pro tělo přesně prozkoumán.

K čemu slouží stopové prvky

Většina z nich zastává četné významné funkce v těle. Posilují například imunitní systém, pomáhají s krvetvorbou nebo chrání zuby před kazem. 

Chrom

Chrom udržuje správnou hladinu cukru v krvi a podporuje využití sacharidů, tuků a bílkovin. Jeho nedostatek má za následek zvýšenou hladinu cukru v krvi nebo poruchy metabolismu tuků.

Železo

Podílí se na tvorbě krve, ukládá a transportuje kyslík v krvi a podporuje svalovou činnost. Kromě toho hraje velmi důležitou roli při ochraně imunity. Nedostatek může způsobovat anémii, bledost, únavu a vyčerpání, bolesti hlavy, podrážděnost, náchylnost k onemocnění a poruchy růstu vlasů a nehtů.

Jod

Jod je důležitý pro tvorbu hormonů štítné žlázy a ovlivňuje tím různé tělesné procesy jako růst, rozvoj mozku, krevní tlak nebo energetickou výměnu. Nedostatek jódu způsobuje zvětšenou štítnou žlázu, sníženou výkonnost a únavu.

Měď

Měď přispívá ke správné krvetvorbě a získávání energie, je součástí mnoha enzymů, podporuje tvorbu kolagenu a elastinu v tkáních nebo melaninu v kůži. Posiluje imunitní systém a chrání před vznikem zánětů. Při nízké hladině mědi v těle postižený trpí nechutenstvím, ztrátou hmotnosti, poruchách pigmentu, poruchách funkce nervového a imunitního systému nebo růstu.

Kdy má smysl doplnit stopové prvky

Určité osoby jako těhotné a kojící ženy nebo nemocní mohou vyžadovat zvýšený denní příjem stopových prvků. Pro těhotné a kojící tak v úvahu přicházejí například železo a jod, pro kojící ženy navíc ještě selen. U některých těhotných vzniká dočasná anémie z nedostatku železa, pak je jeho doplnění důležité. Ve stravě dlouhodobě nemocných jsou stopové prvky a vitaminy velmi důležité. O doplnění určité látky však vždy musí rozhodnout lékař. Také u osob, které se stravují jednostranně nebo se zcela vzdají živočišných výrobků, může nastat nedostatek některých stopových prvků. Pak je jejich doplnění také smysluplné.

Předávkování stopovými prvky

Za normálních okolností a při běžné stravě je předávkování stopovými prvky vyloučené. Pokud ale někdo navíc užívá ještě preparáty s vyššími dávkami, riskuje nejen předávkování, ale i zdravotní potíže. Například příliš mnoho selenu může způsobit onemocnění – selenóza – kdy dochází k neurologickým poruchám, únavě, bolesti kloubů, nevolnosti, průjmu, vypadávání vlasů a poruše tvorby nehtů. Také příjem velkého množství zinku s sebou přináší rizika. Může se projevit negativně na metabolismu železa a vzniku anemie. Navíc předávkování vede k nevolnostem, zvracení, bolestem hlavy a poruchám krevního oběhu.

Zdroj: Life line







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat