Zatočte s otravnou chronickou únavou

Co je horší než unavený rodič? Když se vyčerpaná máma nebo vysílený táta po další probdělé noci v řadě ptá jak se udržet celý den vzhůru? Pro unavené rodiče máme několik tipů, které vám s nedostatkem spánku mohou pomoci.

Všichni to známe – dny, kdy už po probuzení počítáme hodiny, až zase budeme moci padnout do postele. Je jedno, jestli máme děti hodně malé a ty budí v noci hlad, bolesti zubů nebo si chtějí ve čtyři hodiny ráno hrát. Případně už větší, které se bojí strašidel pod postelí, musejí čurat nebo se chtějí pomazlit. Anebo ty odrostlejší a my nemůžeme usnout, dokud se nám potomci nevrátí v noci zase pod společnou střechu. Nedostatek spánku zkrátka provází rodiče po mnoho let.

Příznaky nedostatku jsou asi všem jasné – špatná koncentrace, zapomínání, podrážděnost. A takový rodič „s nervy jako špagátky“ není žádná výhra. Proto přinášíme několik, samotnými rodiči vyzkoušených tipů, jak na chronickou únavu vyzrát.

Zapomeňte na vyspávání

I když je vaším největším přáním spát tak dlouho, jak jen to bude možné, pokuste se vstát hned, jakmile vám zazvoní budík. Neustálé zamačkávání buzení, abyste si mohli ještě „pět minut“ zdřímnout, je jenom pro masochisty. Kromě trápení vám tohle pětiminutové oddalování nic nepřinese. Nebo si myslíte, že si v pěti minutách opravdu odpočinete? Řešením je nastavit si budík na přesnou hodinu a na buzení si nastavit oblíbenou hudbu, která vám hned od rána dodá dobrou náladu.

Nedostatek spánku a velká snídaně se nesnesou

Místo, abyste si žaludek zaměstnali vydatnou snídaní, dopřejte si po probdělé noci raději něco lehkého – hodně vitaminů a šálek kávy. Na velkou snídani bude vaše tělo potřebovat hodně energie a té rozhodně nebudete mít na rozdávání.

Hodně pijte

V tomhle případě pomáhá heslo „hodně je více“! Pomůže vám obyčejná voda, nebo hodně naředěné džusy nebo čaje. Voda se zázvorem a citronem probudí tělo a posílí imunitní systém. Jen to nepřehánějte s kávou a zeleným čajem.

Kávu jen v rozumném množství

Jak se říká – dobrého pomálu. Že jste to s kávou přehnali, poznáte podle toho, že budete nervózní a podráždění. Odborníci proto doporučují nepít denně více kávy než čtyři šálky. A zůstaňte raději jen u tří, abyste si tak vyšetřili rezervu na opravdu špatné dny.

Spěte s dětmi

Zlaté pravidlo – když spí miminko, spěte také. Pokud tedy vaše dítě ještě po obědě spí, vyzkoušejte si lehnout s ním. Takový energetický spánek by ale neměl trvat díle než 15 minut, jinak upadnete do hlubokého spánku – s tím, že po probuzení vám bude ještě hůř.

Do postele jděte včas

Dopřejte si, pokud je to možné, chodit spát pravidelně brzy a nejlépe hned s dětmi. Domácnost, televize nebo telefonát s kamarádkou určitě počká na příhodnější dobu.

Zdroj: názory autora, healthline.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat