Řada lidí podceňuje ochranu před sluncem

Mažete se opalovacím krémem jenom u vody? Chyba! Bez jeho použití byste prý vůbec neměli opouštět byt. A jak velké množství použít na obličej, abyste se vyhnuli předčasné tvorbě vrásek?

Snad o ničem jiném se v létě nemluví tolik, jako o slunci. Jistě, jeho paprsky příjemně hřejí, opalují pokožku, stimulují produkci vitaminu D a zlepšují náladu. Na stranu druhou ale mohou způsobit předčasné stárnutí kůže i její rakovinu. A co je nejhorší – řada lidí ochranu před tímto nebezpečím nezodpovědně podceňuje. Nejste mezi nimi náhodou i vy?

Krém jako nepotřebná věc?

Podle nejnovějších výzkumů zaujímají dospělí k opalovacím krémům hodně laxní postoj. Je k nevíře, kolik jedinců něco takového považuje za zbytečnost, která jen „leze do peněz“. Příkladem za všechny může být americký výzkum uskutečněný odborníky z Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Z jeho poznatků vyplývá, že tekuté prostředky, jež filtrují UVA a UVB záření, pravidelně používá pouze 30 procent žen a 15 procent mužů. Mnozí z nich si jimi ani nepotírají celé tělo, ale jenom obličej. A z toho koukají rizika gigantického rozměru!

Kdo nemaže, ten si zahrává

„Tato zjištění jsou opravdu znepokojující. Je nesmírně důležité chránit celé tělo, nikoli jen tvář. Doslova každý pobyt na slunci bez použití UV filtru pleť nesmírně poškozuje, zatímco výrazně zvyšuje riziko spálenin, rakoviny kůže i jiných orgánů,“ varuje dermatoložka Cheryl Gustafson z americké Emory University. Tato expertka také poukazuje na to, že když už lidé tyto přípravky vezmou do ruky, ve většině případů s nimi nezacházejí správně, což jejich účinnost samozřejmě rapidně snižuje.

Kdy je správný čas?

„Při aplikaci těchto prostředků je důležité hlavně načasování. Řada jedinců si na ně vzpomene až u vody, jenže to je špatně. Použít se totiž mají ještě před tím, než opustíte byt. A v ideálním případě, dokud jste nazí. Umožní to nanášení po celé ploše těla, čímž jste chránění i při cestě autem nebo v zaměstnání, pokud sedíte u okna. Jen na obličej je potřeba množství, jež odpovídá skoro polovině čajové lžičky,“ doplňuje dermatoložka Cheryl Gustafson.

Zdroje: besthealthmag.ca, cancer.gov







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat