Ženy často podceňují prevenci srdečních chorob

Absolvujete pravidelná kardiologická vyšetření? Mělo by se s nimi začít už po čtyřicítce. V sázce je totiž až příliš mnoho!

Kardiovaskulární choroby jsou v širším slova smyslu veškerá onemocnění srdce a cév. Kterému pohlaví činí větší problémy? Záleží na úhlu pohledu. Obvykle se uvádí, že jsou k nim náchylnější muži, v případě žen ale představují nejčastější příčinu úmrtí. A co je nejhorší – prevence se tu hodně podceňuje.

Není čas ztrácet čas

„Nízkou prevalenci těchto onemocnění mají ženy jenom do menopauzy. Začínám propadat pocitu, že se o srdce svých pacientek hodně lékařů začíná zajímat až tehdy, když je jim okolo padesátky. Jenže to už může být pozdě. Ty, které čelí rizikovým faktorům, jako jsou například dědičné dispozice, vysoký cholesterol, arteriální hypertenze nebo kouření, v oblasti prevence potřebují náskok,“ myslí si americká kardioložka Karla Kurrelmeyer z centra klinické medicíny Methodist DeBakey Heart & Vascular Center, jež sídlí v Texasu. Kdy je tedy správná doba na podrobná vyšetření, která by mohla předejít nejhoršímu?

Čtvrtá dekáda jako klíčový milník

„Osobně zastávám názor, že se skenováním srdce a vyhodnocováním rizik na základě rodinné anamnézy by se mělo začít po čtyřicítce. V této době už mohou ženy přijímat určitá opatření primárné péče. Stejně jako časté absolvování mamografu je pro ně důležité i pravidelné měření cholesterolu a tlaku. Svým klientkám pomáhám vypracovat i podrobné plány cvičení a výživy. Cokoli, co jim může zachovat zdraví, je naprostou prioritou,“ dodává výše jmenovaná zdravotnice. Jaká je ale realita?

Doktore, nic mi není!

Nedávný zahraniční výzkum zveřejněný v časopise Journal of the American College of Cardiology prokázal, že minimálně dva rizikové faktory srdečních chorob má zhruba 70 procent příslušnic něžného pohlaví, ovšem většina z nich u kardiologa nikdy nebyla. 20 procent navíc o rodinné anamnéze svého ošetřujícího lékaře vůbec neinformuje. „Je nejvyšší čas, aby si ženy uvědomily, že se mohou stát obětmi. Pokud nezanedbají prevenci, mají velkou šanci kardiovaskulární choroby odvrátit,“ uzavírá Karla Kurrelmeyer.

Zdroje: naturalsolutionsmag.com, wikipedia.org, houstonmethodist.org







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat