Bezpečná likvidace nevyužitých léků

Průměrná domácnost uchovává 17 druhů různých léků, přičemž používá jen část z nich. Také to tak máte? A co děláte s nevyužitým léčivem? Pokud neskončí ve spalovně, ohrožuje zdraví lidí, zvířat i rostlin!

Ve vaší domácí lékárničce vládne chaos.  Je v ní pár plat léků proti bolesti, na které kdysi dávno došlo po operaci kolene, pak taky několik antibiotických pilulek a čípky zastavující krvácení v konečníku. Ty jsou hned vedle tabletek na snížení hladiny cholesterolu, u nichž se nemůžete dopátrat doby použitelnosti. (Ta je stanovena na základě studií, přičemž zaručuje bezpečnost, kvalitu a účinnost léku.) Jelikož nevíte, co s takovou zásobou dělat, vyhodíte léky do komunálního odpadu – s vědomím, že se to tak přece „dělá“.

Léky do koše nepatří

Audit lékárniček ve 2000 českých domácnostech ukázal, že pouze 53 % domácností se chová zodpovědně a odevzdává prošlé a nepoužívané léky do lékárny, která zajistí ekologický způsob likvidace při vysokých teplotách, naproti tomu 29 % lidí léčivo vyhazuje do popelnice a 15 % domácností ho hromadí a jeho likvidaci neřeší. Cesta na skládku v pytli na odpadky ale nepatří k nejlepším způsobům, jak se blistrů a lahviček zbavit. Hrozí prosakování nebezpečných látek do půdy. A to stejné platí i v případě, když se léky dostanou do toalety.

Voda, zdroj života, v ohrožení

Léčivé sloučeniny se filtrují do podzemních vod a končí v jezerech a potocích. Důkazem je jistá americká studie US Geological Survey, která podrobila rozboru vodu ze 139 proudů ve 30 tamních státech. Tehdy se zjistilo, že 80 % těchto proudů obsahovalo stopy farmaceutik. Pochopitelně, že kontaminovaná voda má dopad na životní prostředí, rostliny a zvířata. Proto se léky definují jako nebezpečný odpad, který patří zpět do rukou lékárníků.

Odstraňte osobní údaje

Každá lékárna je povinna nepoužité léčivo bezplatně převzít, označené kontejnery jsou někdy k vidění i v lékařských ordinacích. Před likvidací je nutné z lahviček odstranit případné osobní údaje, pak už odevzdání nic nebrání. A proč léky neužívat, pokud jsou prošlé? Mohou být neúčinné, ale i nebezpečné. Doba použitelnosti se zároveň zkracuje v případě špatného skladování. Děje se tak hlavně vinou vysoké okolní teploty či vlhkosti.

Zdroje: medicinenet.com, olecich.cz, sukl.cz, toxics.usgs.gov/pubs/OFR-02-94/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat