Tajemství prodloužení života až o 5 let

Toužíte se co nejdéle těšit ze svých vnoučat i pravnoučat? Zařaďte do svého jídelníčku jednu nesmírně důležitou živinu, kterou si tělo nemůže samo vyrobit. Prodlužuje život až o téměř pět let!

Za rizikem předčasného úmrtí stojí hlavně sodík, zpracované maso, nezpracované červené maso a cukrem slazené nápoje. Situaci ale do jisté míry zachraňuje zdravý životní styl, tedy kombinace vyvážené stravy a pohybu. Výzkumy dokazují, že skutečně hodně záleží na tom, co člověk jí, protože si tak může svůj život „nastavit“. Jednou z hlavních rolí v tom všem přitom sehrávají chutné a zdravé ryby!

Vodní obratlovci na talíři

Nejnovější studie, kterou publikoval časopis The American Journal of Clinical Nutrition, je nadějí pro všechny, kdo zatouží „koupit“ si léta navíc. Cílem vědců bylo zjistit, jak moc jsou hladiny omega-3 nenasycených mastných kyselin v krvi užitečné. Tým analyzoval údaje od 2 240 lidí starších 65 let, jež se shromáždily díky dlouhodobé studii nazvané Framingham Offspring Cohort. Ta monitorovala zdraví obyvatel ve městě Massachusetts od roku 1971. Průměrná doba sledování pak byla 11 let.

Několik Vánoc a narozenin navíc

Data potvrdila, že i jednoprocentní zvýšení hladin omega-3 v těle výrazně snížilo riziko předčasné smrti. „Vyšší hladiny těchto kyselin v krvi, v důsledku pravidelného zařazování mastných ryb do stravy, prodlužují průměrnou délku života až o téměř pět let,“ nechal se slyšet autor studie Aleix Sala-Vila, který zároveň odtajnil další, neméně důležitou informaci.

„Být pravidelným kuřákem vám sebere 4,7 roku průměrné délky života. K tomu samému ale dojde i tehdy, pokud máte v krvi nízké hladiny omega-3 kyselin.“ A jak je to s jejich zařazením na stůl?  

Vhodný čas je kdykoli

Vědci tvrdí, že „nikdy není příliš pozdě nebo příliš brzy“ provádět změny, které vám mohou život prodloužit. Proto si neříkejte, že tohle nebo tamto nemá cenu, neodvolávejte se na vyšší věk a podobně. Prostě začněte teď hned. Výživový poradci doporučují dvě porce tučných ryb týdně. K vhodným druhům patří losos, makrela, sleď, pstruh jezerní, sardinky a tuňák.

Náhražka za ryby

Sluší se uvést, že omega-3 mastné kyseliny se od ostatních tuků liší tím, že nejsou využívány jako zdroj energie pro tělo, a tudíž se neukládají. Navíc si je tělo neumí vytvářet samo, proto se musejí přijímat ze stravy. Kdo ryby zrovna moc nemusí, nechť se jeho pravidelnou svačinou stanou vlašské ořechy, lněná nebo chia semínka či třeba vejce.

Zdroje: health.harvard.edu, academic.oup.com/ajcn, https://academic.oup.com/ajcn/advance-article/doi/10.1093/ajcn/nqab195/6301120, https://www.imim.es/news/410/having-higher-levels-of-omega-3-acids-in-the-blood-increases-life-expectancy-by-almost-five-years







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat