Příznaky přílišné konzumace alkoholu

Sklenička vína k obědu nebo po práci „na jedno“ s kolegy – alkohol je běžnou součástí mnoha lidí. Krátkodobě pomáhá s uvolněním a dobrou náladou, ale pravidelná konzumace může být začátek závislosti. Rizikem je také, pokud pijete, abyste zapomněli na stres, strach nebo osamělost.

Konzumace alkoholických nápojů s sebou přináší riziko zdravotních problémů. Protože alkohol je jed, který může zasáhnout jakýkoli orgán v těle. V zásadě platí, že čím méně alkoholu pijete, tím lépe je na tom vaše zdraví. A obráceně čím více alkoholu, tím škodlivější je.

Konzumace s nízkým rizikem

Pokud dospělý dodrží jisté hranice, je zdravotní riziko relativně nízké. Tomu se říká „konzumace s nízkým rizikem“. Pro ženy to je ne více než jedna sklenička alkoholu denně, pro muže ne více než dvě standardní skleničky. Standardní skelničkou se myslí taková sklenička, která obsahuje 10 až 12 gramů alkoholu, což v praxi odpovídá 0,3 l piva, 0,125 l vína, 0,1 l sektu nebo 4 cl tvrdého alkoholu. A dobré je mezi konzumací alkoholu dělat vždy alespoň dva dny přestávku, aby se pití nestalo zvykem. 

Riziková konzumace

Každá konzumace nad množství s nízkým rizikem se označuje jako „riziková konzumace“. Protože s takovou konzumací významně stoupá riziko onemocnění. U žen se mluví o rizikové konzumaci, pokud u jedné příležitosti (oběd, setkání s přáteli, rodinná oslava,…) vypijí více než 4 sklenice, u mužů je to sklenic pět.

Pokud uvedené hodnoty překročíte jen výjimečně, ještě to nemusí znamenat problém s alkoholem. Pak byste ale v následujících dnech měli pít alkoholu méně nebo vůbec.

Zodpovědná konzumace alkoholu

Jak si alkohol vychutnat zodpovědně:

Nepijte denně

Každodenní pití alkoholu vede k návyku, ze kterého může vzniknout závislost. Nepijte proto alkohol alespoň dva dny v týdnu.

Pijte jen málo

Pokud už alkohol pijete, dodržujte hranice nízkého rizika.

Snažte se neopít

Pravidelné opíjení znamená nebezpečí pro vaše zdraví.

Alkohol nepijte, pokud:

Jste těhotná, protože tím ohrožujete také zdraví nenarozeného dítěte.

Jste na pracovišti nebo při řízení dopravních prostředků.

Užíváte nějaké léky nebo jste nemocní.

Zdroj: my life, názory autora, https://www.alkoholpodkontrolou.cz/co-uz-je-zavislost/nizkorizikove-uzivani/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat