Každodenní sprchování škodí pleti i imunitě

Koupete se vždy večer nebo ráno, protože to tak prostě děláte odjakživa? Možná se pak cítíte svěže a čistě, vaše tělo tím ovšem trpí. Teplá voda s mýdlem vám může zadělat na astma, alergii, cukrovku nebo autoimunitní poruchu!

Zatímco jeden se sprchuje každý den, a to někdy i vícekrát, druhý to vnímá jako úplnou zbytečnost. Kdo má na celou věc zdravější a všeobecně lepší pohled? A co si o tom všem myslí odborníci? Připravte se na dost překvapivé informace!

Zvyk, který je na obtíž?

Statistiky ukazují, že každodenní koupání praktikuje osm z deseti Čechů. Většina z nich nepopírá, že jde o běžný a zajetý návyk srovnatelný s čistěním zubů nebo pitím ranní kávy. Není to ale jen přežitek, který by chtěl už konečně odbourat? Vypadá to tak.

Čistota půl zdraví? To sotva

„Pokud jde o každodenní sprchování, neexistují žádné důkazy, které by jeho prospěšnost a nepostradatelnost potvrzovaly,“ šokuje hned ze startu americký lékař a specialista revmatologie Robert Shmerling s tím, že je taková hygiena nadbytečná a paradoxně i škodlivá.

 „Mytí horkou vodou i drhnutí houbou z pokožky odstraňuje přirozené oleje, kvůli čemuž je kůže suchá a popraskaná. Snáze do ní pak pronikají choroboplodné zárodky, jež způsobují infekce a nepřiměřené alergické reakce,“ objasňuje zmíněný zdravotník. Podle něj tato rizika platí zejména pro starší jedince, kteří mají pleť méně hydratovanou a obecně citlivější. A není jediný, kdo v mýdle vidí nepřítele.

Úterý a pátek? To je ideální frekvence!

„Myslím, že časté sprchování má jen estetické důvody a lidé to s ním přehánějí. Vždyť imunitní systém přímo vyžaduje určité množství mikroorganismů a nečistot k vytvoření ochranných protilátek. Právě o ně se ale každodenním koupáním připravujete, což může přispět k rozvoji astmatu, autoimunitních poruch, a dokonce i diabetu,“ varuje pro změnu americký dermatolog Brandon Mitchell. Podle tohoto experta bohatě stačí, když do koupelny zavítáte dvakrát týdně. Je pro vás snesitelná představa?

Zdroje: considerable.com, essence.com, https://www.whio.com/news/trending/time-come-clean-how-often-experts-say-you-should-really-shower-wash-your-hair/QNX46RGWTZDIXIAMAQBD5UD4V4/, https://aadermatology.com/employees/brandon-mitchell-m-d/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat