Změňte svoje zlozvyky v dobré návyky

Chcete změnit svoje zlozvyky nebo začít dělat věci jinak? Dobrý nápad! Poradíme vám, jak to zvládnout co nejlépe.

Ráno vstanete, uděláte si kávu a jdete do sprchy – hned první kroky dne jsou u většiny lidí tak automatické, že je můžeme dělat ještě napůl ve spánku. Naše zvyky určují celý náš život, podle vědců je 30, ale spíše 50 procent našeho jednání naučená rutina. A u rozhodování je to ještě překvapující – naše podvědomí rozhoduje až v 95 procentech případů – tedy ze zvyku.

Návyky ulevují našemu vědomí

Dobré je, že čím více naší činnosti mozek automatizuje, tím méně se zatěžuje a tím více kapacity zůstává volné na jiné věci – například víkendový výlet nebo třídní sraz. Jak vědci zjistili, mozek aktivuje úplně jiné oblasti, když jednáme automaticky, nebo když reagujeme na něco spontánně.

Zvyk je železná košile

To špatné je to, že jsou návyky jen velmi těžko odbouratelné. Zatímco nové rituály se učíme poměrně rychle, změnit ty stávající je často nemožné. Navíc náš mozek nerozlišuje mezi dobrými a špatnými návyky, takže to, co si jednou uloží, přehrávají stále dokola.

Ale žádné strachy! S těmi správnými triky, trochou pozornosti a trochou vůle se jistě zvládnete svých otravných a negativních návyků změnit.

Vyměňte staré za nové

Je jedno, o jaký zvyk se jedná, zlaté pravidlo je: nezkoušejte se nic odnaučit, ale jak nahradit špatné návyky těmi dobrými.

Takže nepoužívejte slovo NE, jako například „nebudu kontrolovat telefon každou chvilku“, „nebudu jíst večer čokoládu“ nebo „nebudu se cítit dotčeně, když někdo řekne něco obecného“. Náš mozek nemá žádnou představu záporu. Když chceme něco nedělat, nemáme žádný konkrétní cíl, o který bychom se mohli snažit. Žádnou představu o tom, co dělat. Proto je to pro nás extrémně těžké a stojí to hodně námahy.

Identifikujte proces automatizace

Všechny návyk jedou podle stejného principu a schématu. K jednání nás motivuje určitý čas, emoce nebo událost a naše reakce na to je vždy podle stejného vzorce, aniž bychom o tom museli přemýšlet. Pozitivní výsledek, který naše automatická reakce přinesla, je často spojený s vyplavením dopaminu a zkušeností, že strategie fungovala. Abyste změnili konkrétní návyk, musíte ho co možná nejpřesněji identifikovat.

Určete nové návyky

Ujasněte si, jak byste v budoucnosti na stejnou situaci reagovali raději. Rozmyslete si to naprosto přesně a co nejvíce konkrétně, přehrajte si to několikrát v hlavě nebo trénujte. Pak se vám to vybaví mnohem jednodušeji. Pokud se ale ve skutečnosti zachováte zase stejným způsobem, bude to chtít pevnou vůli. Ale jak se říká „těžko na cvičišti, lehko na bojišti“.

Odměňte se

Důležitá při plánování nového návyku je také odměna! V ideálním případě je to pozitivní efekt nového zvyku, ale abyste si návyk upevnili, měli byste to pokaždé, když nahradíte starý návyk novým, oslavit. Samozřejmě nemyslíme žádnou velkou party, ale nějaké malé potěšení jen pro vás.

Zdroj: názory autora, https://www.healthline.com/health/how-to-break-a-habit, https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/trade-bad-habits-for-good-ones







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat