Zachumlejte se na podzim do merino vlny

Vlnu má většina z nás spojenou se zimním obdobím, chladným počasím a hřejivým pocitem, když si na sebe oblečeme pořádně huňatý vlněný svetr. Věděli jste však, že využití vlny ve formě oděvu je mnohem variabilnější, a rozhodně se nejedná pouze o „zimní záležitost“?

Trička, šortky či spodní prádlo z vlny využijete po celý rok, a to díky jedinečným vlastnostem vlny merino, která se pro tyto účely používá nejvíce. Co je tedy na vlně merino tak zázračné, a proč je v poslední době tak populární? A co je pravdy na tom, že se dá nosit i v létě?

Co je merino vlna

Nejprve si pojďme říct něco o tom, co to vlna merino vlastně je. Merino vlna je mnohem jemnější a měkčí než běžná vlna. Získává se ze srsti ovcí merino, které se pasou na vysočinách Austrálie a Nového Zélandu. Jejich vlna je známá již od 12. století (kdy toto plemeno vzniklo), jako nejměkčí a nejjemnější rouno. Tato vlna odolá teplotám od -20 ° C do +35 °C a díky moderní technologii zpracování a úpravy vláken se merino vlna pyšní statusem vynikající tkaniny, která na všech frontách překoná materiály, jako je bavlna nebo syntetika.

Hebkost a pohodlí

Pokud máte stále v živé paměti kousavé vlněné svetry z dětství, při jejichž nošení jste měli pocit, že vám sežerou kůži zaživa, v případě merino vlny je tomu právě naopak. Tričko či svetr z opravdu kvalitní merino vlny na těle ani nepoznáte! Super jemná vlákna kvalitní merino vlny jsou silná pouze okolo 17 mikronů. Pro srovnání, lidský vlas má tloušťku mezi 60 a 180 mikrony. Díky tomu, že jsou vlákna tak měkká, ohýbají se při kontaktu s pokožkou, aniž by vytvářely nepříjemný svědivý pocit, který známe z klasických hrubých vlněných svetrů.

Hlavní výhody merina

Termoregulace

Merino vlna poskytuje přirozený systém regulace teploty těla. Látka z merino vlny je prodyšná, velmi dobře saje pot a rychle schne, proto je ideální pro celoroční nošení. V horkém počasí umožňuje rychlé odpařování přebytečné vlhkosti a ochlazuje kůži, v zimě pak udržuje tělesné teplo. Jasně, o hřejivosti vlny už věděly i naše babičky, proto jsme všichni nosili ty nádherně svědivé vlněné svetry.

Ale udržet nás v pohodě i v létě? Tak to by nenapadlo ani naše babičky. Termoregulační vlastnosti merina jsou založeny na dvou principech: Zaprvé, vlněná vlákna mají přirozeně zvlněnou strukturu, která umožňuje uvolňování tělesného tepla do vzduchových komor, což poskytuje optimální izolaci. Díky tomu jsou výrobky z merino vlny tak účinnými vrstvami (na základě cibulového principu, tedy ideální k vrstvení).

Vzduch je všeobecně známá izolační vrstva proti horku v létě i chladu v zimě. Druhý princip je založen na chlazení odpařováním. Vlna může absorbovat více než 35 % své vlastní hmotnosti ve vlhkosti (aniž by byla na dotek mokrá). Pokud je tedy okolní vzduch teplý, vlhkost se rychleji eliminuje, což má za následek osvěžující ochlazování.

Odolnost vůči zápachu

Skvělá zpráva pro všechny lidi závislé na deodorantu: merino vlna pohlcuje všechny pachové molekuly a uvolňuje je pouze při praní. Bez ohledu na to, jak je horko, se budete cítit svěží po celý den. Hlavní výhodou je pak zejména to, že tričko z merino vlny nemusíte prát po každém nošení, což oceníte především při dlouhodobém pobytu v přírodě nebo při kempování či pod stanem. Tričko stačí vyvěsit pod širým nebem a nechat důkladně proschnout a provětrat, a druhý den si jej obléci znovu.

Jak je to možné? Vlna má antibakteriální účinek, který je dán strukturou vlněných vláken: Jejich povrch připomíná střešní tašky (ve srovnání se syntetickými vlákny, která jsou hladká), takže je pro bakterie velmi obtížné se uvnitř zabydlet. Kromě toho je vlhkost absorbována přímo do vláken merino vlny, což snižuje množství potu na pokožce. Keratin-molekuly bílkovin v merino vláknech pak jednoduše rozkládá bakterie tvořící zápach, takže lze s nadsázkou říci, že má merino v sobě zabudován vlastní čisticí systém.

Rychlé schnutí a žádné žehlení

Merino vlna je překvapivě jemná tkanina, která snadno uvolňuje vodu. Vaše tričko z merino vlny tedy bude suché mnohem dříve než zbytek vašeho oblečení. Díky elastickým vlastnostem vlákna je merino vlákno extrémně odolné proti krčení. Po vyprání stačí pověsit a nechat uschnout. A pokud se vám při cestování stane, že oděv z merino vlny vytáhnete namačkaný z rohu kufru, stačí jej vytáhnout a pověsit na půl hodiny na věšák a máte opět vystaráno.

Lze prát v pračce

Merino vlnu lze prát v pračce při nízkých teplotách, ideálně s použitím programu „vlna“. Nemá tendenci se srážet, a velice snadno pouští skvrny. Pro zachování hebkosti a měkkosti je vhodné použít prací prostředek na vlnu, nebo perte s pomocí mýdlových ořechů, které vlnu desinfikují a dokonale zjemní. V žádném případě nepoužívejte aviváž! Zcela byste narušili přirozenou prodyšnost merino vlny, a jeho klimatické vlastnosti by zmizely.

Antialergenní a odolné vůči UV záření

Merino vlna je šetrná dokonce i k velmi jemné pokožce se sklony k ekzémům. Přírodní UV bariéra látky dokonce chrání před škodlivým UV zářením ze slunce na rozdíl od syntetiky a bavlny. Míru ochrany poznáte podle zkratky UPF, což je hodnota, která udává, kolik UV záření je blokováno. 

Zdroje: názor autora, wolk-antwerp.com, ortovox.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat