Nesmyslná lítost vlastní osoby

Prastarý fenomén, pevně zakořeněný v každém z nás, který nás vede k tomu, abychom se nenáviděli a litovali. Znáte to také?

Už jste slyšeli o Platónovi? Takový ten chytrý chlápek, žák Sokrata, filozof – tak ten chtěl, aby vládnout směli jen ti nejlepší. Nepovedlo se ani 2 400 let po jeho smrti… Jenže už on si u lidí kolem sebe všímal tohoto fenoménu – takzvaného efektu akrasia – totiž, že lidé mají ve zvyku dělat věci, o kterých přesně vědí, že jsou špatně.

Špatné rozhodnutí a následná lítost

Večer sedíte u televize a ačkoli víte, že byste měli jít už do postele, protože ráno brzo vstáváte stále přepínáte programy a hledáte něco zajímavého. Nakonec narazíte na další díl Přátel, který byl úplně super! A tak zůstanete vzhůru, abyste se dívali na díl, který jste už několikrát viděli a nic nového vám nepřinese. Akrasia první stupně!

Krátké pokušení s dlouhodobými následky

Akrasia doslovně znamená „nepřítomnost síly“ – tedy slabá vůle. Protože abychom odolali podlému pokušení rychlého uspokojení nebo krátkodobé pohodlnosti, potřebujeme v první řadě především silnou vůli. To, že budeme svého rozhodnutí litovat, víme stejně hned.

Můžeme s tím bojovat?

Můžeme trénovat svoji vnitřní disciplínu. Více plánovat, držet se předsevzetí a dodržovat termíny. Což jsou všechno samozřejmě všechno dobré předpoklady. Ale můžeme také zkusit vlastnost, která nás vede k tomu, být šťastní teď, využít jako svoji přednost.

Nebuďte na sebe příliš přísní a nebičujte se při každém selhání. Z každého případu akrasia efektu si můžete vzít ponaučení na příště – není nic lepšího než ponaučit se z vlastní zkušenosti.

Zdroj: názory autora, psychologytoday.com






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat