Oblíbené schovky zákeřných bakterií

Ze strachu z virů a bakterií se mnohdy zdráháme jít na veřejné toalety. Ale většina bakterií a choroboplodných zárodků se neusazuje na klidných místech. Místo toho se rozvalují na takových místech v naší domácnosti, že při pohledu zblízka je náš domov jako líheň bakterií.

U mnoha lidí vyvolává už jen myšlenka na veřejné toalety opravdovou paniku. Pro lidské oko neviditelné, takže se člověk domnívá, že právě tam se shromažďuje většina bakterií, které jen čekají na bezelstného návštěvníka. Ale ani vlastní toaleta, jak se zdá, nemá nejlepší pověst – a tak je drhneme a dezinfikujeme, abychom i tu poslední bakterii zneškodnili. Jiné je to s kuchyní – i přes všechnu starost, kterou věnujeme našim toaletám, se většinou kuchyně takového úklidu nedočká. Ovšem podle výzkumů se většina našich „domácích“ bakterií nenachází na toaletě, ale právě v kuchyni.

Bakterie všedních dní

Oblíbené místo setkání bakterií je dřez. Na jednom centimetru čtverečním se nachází až 10 000 bakterií. To ale není nic proti houbičce na mytí, tam je na centimetru asi milion bakterií. A není divu, protože tady najdou bakterie všechno, co milují nejvíc – teplo, vlhko a díky drobným zbytkům jídla i potravu. Aby se dřez a houbička nezměnili v hotel pro bakterie, je potřeba dodržet následující tipy:

Dřez umývejte jednou týdně. Nepotřebujete k tomu ale žádné chemikálie, i s běžným čisticím prostředkem nechtěné spolubydlící zabijete.

Po umývání nádobí propláchněte také houbičku prostředkem na nádobí, dobře vyždímejte a nechte usušit.

Mycí houbičku i kartáče pravidelně vyměňujte nebo vyperte alespoň na 60 stupňů.

I kuchyňská pracovní deska magicky bakterie přitahuje. Podle americké studie žije na lince v průměru asi 62 000 bakterií na centimetr čtvereční. A to především na starších linkách. Mnoho těchto bakterií je neškodných, nebezpečné ale je na lince krájet syrovou drůbež. Proto je nutné umýt linku, prkénka, nůž a všechno, co do styku se syrovým masem přišlo, nejlépe při vysokých teplotách v myčce na nádobí.

Zdroj: life line, https://www.everydayhealth.com/healthy-travel/10-surprising-places-for-germs.aspx, https://sciencing.com/three-conditions-ideal-bacteria-grow-9122.html







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat