Solária ukrývají nechtěné zdravotní dárečky

V soláriu se prý můžete zbavit akné. Na stranu druhou se z něj dají odnést jiné „dárečky“. Třeba zhoubný nádor kůže nebo šedý zákal. Stojí to za to?

Atraktivní bronzové opálení z módy zkrátka nikdy nevyjde. Bez ohledu na pohlaví, které ho „nosí“, je neskutečně sexy! Velkou výhodou je, že ho člověk může získat klidně i v zimě, kdy si slunce bere dovolenou. Existuje přece solárium! Ještě dřív, než se do něj ale necháte zavřít, zvažte všechna pro a proti. Co všechno může tahle kúra udělat s vaším tělem?

Neobvyklá léčba akné

I když má solárium jako takové mnoho nepřítel a odpůrců, určité výhody nabízí. Někteří odborníci se domnívají, že může přispět k léčbě akné, protože vysušuje pokožku. Oproti přirozenému opalování také nezpůsobuje popáleniny a prý nijak dramaticky nezvyšuje ani krevní tlak. Vypadá to nadějně, že? Nepropadejte ale myšlence, že je toto zařízení vybavené ultrafialovým zářením zcela bezpečné. To opravdu není.

Hrozba rakoviny

Světová zdravotnická organizace uvádí, že solária jsou každoročně zodpovědná za vznik 10 tisíc zhoubných melanomů u obyvatel Evropy, Austrálie i Spojených států. Experti působící v této agentuře jim připisují také 430 tisíc případů onemocnění jinými typy nádorů kůže. Podle nich se 20 minut pobytu v tomto vynálezu dá srovnat s celým dnem stráveným na ostrém slunci. Nejvíce ohrožené prý bývají osoby mladší 30 let, u kterých je riziko rakoviny vyšší o celých 75 procent. Teď už zkrášlující relax nevypadá tak příjemně, viďte? Jsou tu i další znepokojivá fakta.

Šedý zákal či šeroslepost

Ačkoli vědecké studie souvislost mezi používáním solária a očními chorobami dosud příliš nezkoumaly, už dlouho se ví, že UV záření zraku nijak zvlášť neprospívá. Lékaři se tedy přiklání k názoru, že to platí i pro to umělé, kterému se člověk vystavuje ve zmíněném zařízení. Podle nich si s každou opalovací kúrou jeho návštěvník dobrovolně zahrává se šedým zákalem, dočkat se ale údajně může i nevratného poškození spojivek, nádoru pigmentových buněk nebo šerosleposti. To není lákavá představa…

Zdroje: healthengine.com, thebeautytonic.com, wikipedia.org







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat