Nedostatek spánku navozuje pocit stáří

Věk je jenom číslo, říká se. Ale co když je až příliš vysoké, tedy aspoň pocitově? Mohou za to činnosti, které v noci provádíte ve své ložnici!

Když si tělo přes noc dostatečně neodpočine, reaguje na to několika způsoby. Obvykle se dostavuje únava, podrážděnost, změny nálady, potíže se soustředěním nebo snížená chuť na sex. Nekvalitní nebo krátký spánek totiž ovlivňuje produkci hormonů, včetně testosteronu, který se pojí s libidem.

Také způsobuje, že tělo uvolňuje stresové hormony, jako je norepinefrin a kortizol. Spánková deprivace tak prokazatelně ovlivňuje prefrontální kůru, která se zabývá uvažováním, a amygdalu, která se zabývá emocemi. Nedostatek spánku může člověku ztížit vytváření nových vzpomínek, ale taky přispívá k dalšímu nežádoucímu jevu.

Člověku je tolik, na kolik se cítí

Nový výzkum zjistil, že špatný spánek může negativně ovlivnit váš postoj k vašemu věku a zdraví. Aspoň tak to tvrdí výzkumníci z vysoké školy v anglickém Exeteru. Podle hlavní autorky studie Sereny Sabatini je spánková deprivace spojená s negativnějšími pocity ze stárnutí, což odhalily výpovědi celkem 4 482 lidí ve věku 50 a více let. Účastníci byli součástí další studie nazvané studie PROTECT, jejímž cílem bylo zjistit, co chrání kognitivní zdraví lidí, když stárnou.

Výsledky ukázaly, že když si tělo přes noc neodpočine, nezotaví se, nezreguluje emoce a neupevní vzpomínky ve fázi REM, což je nejhlubší část spánku, pocitově vám to přidá pár let navíc. Proto pak s oblibou říkáváte, že si „dneska připadáte na stovku“. Není lepší eliminovat rizika a kvalitu spánku podpořit? Tohle můžete udělat!

Odolávejte nutkání si přes den zdřímnout

Přes pracovní týden i o víkendu by denní rituály měly být stejné. Ve dnech volna nechoďte po obědě spát a obecně se držte toho, že když si „dáte dvacet“, večer se spánkem budete mít problémy. Snažte se chodit spát a ve stejnou dobu. Vaše vnitřní biologické hodiny očekávají pravidelnost.

Udržujte svou ložnici temnou

Zároveň se vyhněte modrému světlu z obrazovek televizí, počítačů a telefonů, a to aspoň hodinu před plánovaným ulehnutím do postele. Vystavení modrému světlu může blokovat uvolňování melatoninu, hormonu, který reguluje načasování spánku. Vadí-li vám nezakrytá střešní okna a velké množství denního světla, používejte masky na oči a pořiďte si zatemňovací závěsy. V odpoledních hodinách se vyhněte kávě a alkoholu.

Zdroje: healthline.com, sleepfoundation.org, https://scholar.google.com/citations?view_op=view_citation&hl=it&user=Aq-lIRgAAAAJ&alert_preview_top_rm=2&citation_for_view=Aq-lIRgAAAAJ:Wp0gIr-vW9MC, https://www.researchgate.net/publication/355857399_Exploring_awareness_of_age-related_changes_among_over_50s_in_the_UK_findings_from_the_PROTECT_study







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat