Nezdravá míra pozitivity

Pozitivita je termín, pod kterým si každý představí něco jiného. Ne všichni ale vědí, že pozitivita může skončit v nezdravé míře – takzvanou toxickou pozitivitou.

Mít pozitivní postoj k životu je nezbytné pro překonání překážek a výzev. Ale není možné mít neustále jen dobrou náladu a šířit pozitivní myšlenky. A přesto se stále častěji u mnoha lidí setkáváme s nerealistickým obrazem dokonalého života bez starostí – na sociálních sítích vidíme dokonalá těla, dobrou náladu a žádnou finanční tíseň. To vše přispívá k jedné z nejproblematičtějších společenských norem současnosti: toxické pozitivitě.

Co je toxická pozitivita

Toxická pozitivita popisuje „pseudopozitivitu“, která nejen potlačuje všechny negativní pocity, ale v první řadě je vůbec nedovoluje. A nejen sobě, ale i ostatním. Namísto přijetí negativních pocitů a jejich zpracování, ignorujeme i jejich spouštěče. Negativní emoce jsou zkrátka překážky.

Důsledky toxické pozitivity

Pokud lidé aplikují na svůj život toxickou pozitivitu pravidelně, může se časem stát, že se lidé izolují a ostatní se jich budou stranit. Nakonec se budou cítit nepochopeni a toxická pozitivita bude zesilovat jejich špatnou náladu. Nedovolit průchod emocím vás otupí a v důsledku vám nedovolí vidět ani negativní, ale ani pozitivní pocity. Postupem času se mohou objevit i duševní poruchy a panické strachy – a to pouze díky úmyslu udržet si pozitivní „nadhled“.

Rozdíl mezi skutečnou a toxickou pozitivitou

Ve srovnání s toxickou pozitivitou není skutečná pozitivita o ignorování negativních myšlenek a pocitů, ale o jejich přijetí předtím, než se vědomě rozhodnete upozornit na pozitivní aspekty situace. To neznamená, že se musíme vždy soustředit na to, abychom byli šťastní, i když jsme například zklamaní. Znamená to vypořádat se s pocitem zklamání pozitivním způsobem.

Zdroj: názory autora, https://www.verywellmind.com/what-is-toxic-positivity-5093958, https://thepsychologygroup.com/toxic-positivity/






Celkem 3 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:56
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat