Bělicí zubní pasty nedělají zázraky

Koupili jste si novou bělicí zubní pastu, ale ani několikadenní používání nepřineslo žádný efekt? Pokud je zabarvení zubů hlubší, zřejmě se ho ani nedočkáte. Vyhodili jste tedy peníze zbytečně?

Mít bílé zuby jako právě padlý sníh? To je věc, o které si někteří mohou nechat jenom zdát. Co všechno chrup zabarvuje a proč řešení v podobě speciálních zesvětlujících past nebývá tak účinné, jak bychom chtěli?

Hodně příčin a ještě více možností nápravy

Pojďme se na celou věc podívat lékařským okem. Povrch zubů tvoří průsvitná sklovina, která ochraňuje poněkud tmavší vrstvu nacházející se pod ní, jíž se říká dentin. Právě dentin určuje, zda má člověk úsměv hollywoodské hvězdy nebo nikoli. A že žluté a hnědé odstíny způsobuje jenom kouření a častá konzumace kávy či červeného vína? To se také nedá tak úplně říct.

Vliv na barvu chrupu mají podle stomatologů i genetické dispozice, které jsou kombinací biologických informací matky a otce. Vzhled i samotné zdraví zubů samozřejmě dost ovlivňuje i ústní hygiena. Ovšem pozor, také užívání některých léků tu sehrává roli! Protože profesionální bělení může být nákladná a zdlouhavá procedura, hodně lidí se raději vydává jednodušší cestou. Ostatně, v drogeriích je nabídka prostředků, které slibují zesvětlení až o několik odstínů, poměrně široká. A nějaká ta stovka nebo dvě se přece obětovat dá. Opravdu to ale přinese vytoužený zásadní efekt?

Alternativa s omezeným působením

Bělicí pasty a další výrobky, jako jsou třeba prášky, LED sady, samolepicí pásky, gely a pera bohužel nemají až takové čarovné schopnosti. Většina těchto vyhledávaných pomocníků odstraňuje pouze malé povrchové skvrny, o které se zasadí třeba ta zmíněná káva. V podstatě se jedná o „lehký vnější úklid“. Pokud jde o zabarvení, jež zasahuje do hlubších zubních vrstev, s tím si domácí metody poradit nedokážou, takže se na ně v tomto směru nelze spoléhat. Mimochodem, jestli na nějakou tu zubní pastu sázíte i vy, při jejím používání dvakrát denně se její mírné účinky mohou projevit až za 6 týdnů, tvrdí odborníci.

Zdroje: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/whitening-toothpaste/faq-20058411, warrdental.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat