Esenciální oleje si se sluníčkem ruku nepodají

Esenciálním olejům nelze upřít, že mají skvělé kosmetické účinky. Víte ale, které negativně reagují s ultrafialovým zářením, což může skončit alergií, podrážděním i rozvojem nevzhledných puchýřů?

Tak jsme se konečně dočkali. Dny se pomalu prodlužují a slunce svítí tak nějak intenzivněji. Ve vzduchu je cítit příslib teplejšího jara! Chodíte teď častěji na procházky, začínáte pracovat na zahrádce a obecně venku trávíte hodně času? Pokud používáte esenciální oleje k omlazení pokožky či léčbě akné a vyrážek, měli byste být obezřetní. Některé si totiž s UV paprsky ani trochu nerozumí!

Pravidla bezpečnosti práce

Termínem fotosenzitivita se označuje dočasně zvýšená citlivost kůže na sluneční záření (1). Pokožka může na hřejivé paprsky reagovat alergicky, přičemž rudne a tvoří se i bolestivé puchýře nebo trvalé zabarvení. A pozor, týká se to i solárií! Co má tohle společného s esenciálními oleji? Aniž byste to věděli, ve vašem kosmetickém arzenálu možná máte takové, které tyto fotosenzitivní nepřístojnosti způsobují. Ne, nikdo neříká, že je musíte okamžitě vyhodit, jen myslete na to, že po jejich aplikaci byste se ultrafialovému záření měli celých 10 hodin vyhýbat. Týká se to hlavně těchto druhů.

Andělika má i ďábelskou tvář

O andělice lékařské je známo, že pročišťuje póry a prokrvuje pleť, což napomáhá k její výživě a okysličení. Ovšem platí tu velká výstraha – protože zvyšuje citlivost na slunce, využívejte ji raději na noc. Stejné je to i s kmínem a bergamotem. Také tyto prostředky mají pověst spolehlivých čistících produktů, které navíc předcházejí akné a regulují tvorbu mazu, nicméně pokud plánujete pobyt venku, raději se od nich držte dál (2).

Citrusové plody se mohou vymstít

Ať už jde o citron, limetku, pomeranč, mandarinku nebo grapefruit, v podstatě všechny citrusové plody jsou potenciálními fotosenzibilizátory. Je to proto, že obsahují i sloučeniny, jako jsou furokumariny, kumariny a linalool. Abyste si jejich účinky, mezi které patří útlum zánětů, zmírnění vyrážek a likvidace pigmentových skvrn, naplno užili, nepodceňuje správné načasování (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK431072/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3140123/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073409/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat